Magazin

Scule cu fir sau cu acumulatori?

Publicat: 18 mart. 2021

Apare tot mai des intrebarea: sa aleg scule cu fir sau scule cu acumulatori? Raspunsul e cat se poate de simplu: daca in majoritatea timpului ai nevoie sa lucrezi in spatii in care nu ai la indemana o priza e clar ca ai nevoie de scule cu acumulatori. Faptul ca au mai putina putere decat cele cu fir este un mit: daca alegi scule cu acumulatori puternici o sa ai si putere si mobilitate ridicata!

Acumulatorul are urmatoarele caracteristici: compozitie (tehnologia cu acumulatori Li-Ion este cea mai rezistenta in timp), voltaj (determina puterea de torsiune),  amperaj (cu cat valoarea este mai mare, cu atat se mareste durata de functionare per incarcare) si durata de incarcare (ideal ar fi sa nu dureze mai mult de 3 ore si sa aiba protectie la supraincalzire, aspect important in cazul in care lasi acumulatorul la incarcat peste noapte).

Cunoscuta sub denumirea generala de bormasina, aceasta unealta inglobeaza de fapt mai mult tipuri de masini care fac operatiuni specifice:

  • masina de gaurit si insurubat cu acumulator fara percutie: gaureste si insurubeaza, are un design compact si un zgomot destul de mic in comparatie cu celelalte tipuri.
  • masina de gaurit si insurubat cu percutie: este mai puternica decat bormasina fara percutie si are avantajul ca pe langa lemn, metal si plastic poate fi folosita si la gaurirea in beton (a nu se confunda cu rotopercutorul); Ambele tipuri de bormasina au o mandrina cu o deschidere de pana la 13 mm si sunt compatibile cu accesorii cu tija cilindrica/hexagonala.
  • masina de insurubat cu impact/autofiletanta: este destinata insurubarii/desurubarii cu precizie, e mai usoara si mai compacta, are o utilitate mai scazuta (desi se practica, nu este recomandat sa se foloseasca pentru gaurire) si este mult mai zgomotoasa. Mandrina este compatibila doar cu accesorii cu tija hexagonala. Chiar daca poti sa insurubezi si cu masina de gaurit si insurubat cu/fara percutie (in materiale moi, in special lemn), pentru operatiunea de insurubare in materiale dure (exemplu: insurubare/desurubare prezoane) este nevoie de o masina de insurubat cu impact.

Printre caracteristicile comune se numara: viteza de gaurire/numarul de rotatii pe minut (turatia ridicata este indicata la materiale moi cum ar fi placi subtiri de PAL, iar turatia scazuta pentru materiale dure), manevrabilitate usoara (greutate redusa si design compact), led iluminare, functia de directie reversibila (permite schimbarea sensului de rotire a burghiului/surubului printr-o simpla apasare de buton).

Daca lucrezi des cu lemnul si ai de facut taieri precise sau decupaje, un  fierastrau pendular cu acumulator este alegerea ideala mai ales daca lucrezi foarte mult in exterior. Tine cont ca daca ai de taiat materiale dure timp indelungat bateria se va consuma mai repede. Cand optezi pentru scule cu acumulatori ia in calcul sa le ai pe toate de acelasi brand, sa faca parte din aceeasi clasa de utilizare si sa fie compatibile cu acumulatori din aceeasi clasa de tensiune. In felul asta pot sa cumperi doar varianta solo, adica doar corpul sculei si sa folosesti acelasi acumulator pentru toate sculele din atelier: bormasina, pendular, circular, rotopercutor, slefuitor etc.

Adauga un comentariu