Actualitate

Scumpirea energiei nu se oprește. Românii vor plăti enorm

Publicat: 11 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scumpirea energiei nu se oprește. Românii vor plăti enorm
Scumpirea energiei este unul dintre punctele vulnerabile ale românilor

Scumpirea energiei nu se oprește, ea continuând să se tranzacționeze la cote din ce în ce mai mari. Românii vor plăti mai mulţi bani în viitorul apropriat, iar statistica nu oferă motive de liniște pentru nimeni. Sunt diferențe care ajung și la 400 de lei, susțin specialiștii care au consultat datele trecute.

Asta în contexul războiului din Ucraina care a dus la creșterea fulminantă a prețurilor la petrol sau gaze naturale. Ba mai mult, JPMorgan arăta că Rusia are în plan oprirea livrării de petrol, lucru ce ar duce la un colaps.

Scumpierea energiei nu se oprește

Conform statisticilor oferite de Guvern, scumpirea energiei este un lucru continuu. Așadar, românii vor avea parte de scumpiri teribile din primăvara anului 2023. ONCOP, operatorul rețelei energetice din București arată că tranzacțiile cu energie care să fie livrată anul viitor sunt din ce în ce mai scumpe. Situaţia nu se schimbă momentan, iar dacă trendul se va menţine, și Guvernul va ridica plafonarea energiei, şocul pe care clienţii îl vor resimţi va fi unul uriaș. Până când acest lucru se va întâmpla, statul român plătește în continuare diferența dintre costul real şi preţul plafonat, diferenţa care se acutizează.

Conform sursei citate preţul mediu al contractelor bilaterale încheiate în luna iunie 2022, cu livrare în viitor, a fost de 1,401 lei/ MWh. Asta în contextul în care diferenţa contractelor încheiate cu livrare în iunie 2022 este de 466.MWH. În luna mai preţul mediu al acelorași contracte era de 1,193 lei/ MWh. Creșterea medie de la o lună la alta este de aproximativ 208 lei. Românii au fost obișnuiți cu costuri enorme la factura de energie termică și electrică în iarna care a trecut. Vorbim despre facturi chiar și de trei ori mai mari decât în precedenta perioadă.

Prețul la gaze naturale a crescut considerabil în iunie

Una peste alta prețul la gaze naturale continuă și el să crească. Doar în luna iunie din 2022 s-a observat o creștere alarmantă pe piața de profil. Contractele numite futures au crescut cu 8,1%. Asta în condiţiile în care livrările prin conductă europeană Nord Stream rămân la o capacitate de aproximativ 40%. Este probabil ca aprovizionarea să rămână limitată, şeful Gazprom PJSC, Alexey Miller, avertizând că deocamndată nu există nicio soluţie pentru problemele referitoare la funcţionarea conductei. Acest lucru îi obligă pe marii consumatori europeni să retragă gaze din rezervele pe care le-au construit pentru iarnă, când cererea atinge de obicei vârfuri.

Securitatea aprovizionării este garantată în prezent. Dar situaţia este gravă”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Guvernul le-a cerut germanilor să reducă consumul şi intenţionează să se bazeze mai mult pe centralele sale pe cărbune pentru a menţine luminile aprinse, deoarece alimentarea cu gaz rămâne incertă

Este de aşteptat ca Rusia, pe măsură ce găseşte alte piețe să oprească în totalitate livrările de gaze naturale către Europa. Acest lucru ar însemna o problemă economică extrem de gravă. În schimb vom vedea dacă scumpirea energiei se va opri, iar românii vor avea parte de o gură de aer mult necesară.

Adauga un comentariu