Culinar

Scutecele lui Iisus, după o rețetă basarabeană. De ce e bine să prepari turtele cu nucă în Ajun de Crăciun?

Publicat: 23 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scutecele lui Iisus după o rețetă basarabeană. De ce e bine să prepari turtele cu nucă în Ajun de Crăciun

Scutecele lui Iisus sunt un desert senzațional, pe care mulți l-am întâlnit în copilărie, când bunicele noastre se pregăteau de Nașterea Domnului respectând tradiția întocmai.

Se spunea că turtele minune aduc spor și liniște în familie. Deși este un desert de post, gustul său este mirific, binecuvântat din inimă de gospodina care îl prepară. Turtele Scutecele lui Iisus mai sunt numite Julfe, Pelinici sau Scutecele Domnului, iar acest desert ar trebui să fie nelipsit de pe masa de Crăciun.

Tradiția cu Scutecele lui Iisus încă se păstrează în Moldova, reprezentând ritualul primirii în casă a lui Iisus. Căci Iisus este, până la urmă, personajul principal al sărbătorii Crăciunului. Crăciunul celebrează Nașterea Mântuitorului și frumos și tradițional ar fi să îl primim cu bucurie în toate casele.

Tradiția spune că în Ajun femeia casei pregătește minunatele turtițe, iar preotul merge din casă în casă cu Crăciunul și sfințește aceste bucate de post, binecuvântând casele creștinilor.

Cum se prepară Scutecele lui Iisus

Se frământă un aluat din făină, apă și sare. După ce e lăsat la odihnit cca 2 ore, se rupe în bucăți multe și fiecare bucată se întinde cu sucitorul, în foi subțiri, ca foița de țigară.

Aceste foițe subțiri se coc pe plită sau în tigaie fără ulei. Având în vedere cuptoarele moderne, putem să le coacem și la cuptor, dar atenție, sunt atât de subțiri încât ele se coc de îndată, indiferent care e metoda aleasă.

Foile coapte și răcite se acoperă câteva ore, înainte de a asambla turtele. Apoi se prepară un sirop, din apă, zahăr, miere, zeamă de lămâie, rom și esență de vanilie, după gust. Rețeta clasică este foarte dulce.

După ce siropul este gata și răcit, punem câte o turtă și deasupra ei, cu ajutorul unei linguri, presărăm siropul. În felul acesta însiropăm toate foile. Însiropăm prima foaie, apoi presărăm nucă amestecată cu scorțișoară. Punem următoarea foaie, o însiropăm, presărăm nuci si tot așa până vom avea un tort înalt de foi însiropate și presărate cu nucă.

E important ca foile să fie subțiri. Vă recomandăm acest desert de Ajun, este încărcat de tradiție și de parfumul Crăciunului.

Adauga un comentariu