Titlurile zilei

Scutul care o păzește pe Sfânta Parascheva de pelerinii invizibili. Un an cum nu a mai fost vreodată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași

Publicat: 09 oct. 2020
Mai mulți credincioși ajunși la Mitropolie s-au declarat nemulțumiți de măsurile impuse în acest an
Jandarmii și pelerinii în jurul Mitropoliei din Iași

Sfânta Moldovei, Ocrotitoarea Iașului, Sfânta Parascheva sau oricum i-ar spune enoriașii, rămâne aceeași Sfântă iubită de toți credincioșii. Anul acesta, începutul pelerinajului cu ocazia zilei Sfintei Parascheva a fost diferit. Jandarmii au împânzit Mitropolia și nu i-au lăsat pe credincioșii din afara municipiului Iași să se apropie

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este diferită în acest an. Dacă până acum în prima zi de pelerinaj ajungeau la Iași câteva mii de oameni, iată că în acest an abia dacă au ajuns câteva zeci de persoane. Motivul? Autoritățile au decis ca la racla Sfintei Parascheva să ajungă doar credincioșii care sunt din municipiul Iași. Astfel, orice persoană care nu este din municipiul Iași, nu are ce căuta la raclă. Această decizie i-a revoltat pe credincioși. Jandarmii care au înconjurat Mitropolia au în acest an, poate, cea mai grea misiune. Trebuie să le explice credincioșilor că nu se pot apropia de Moaștele Sfintei Parascheva. Încă de la primele ore ale dimineții de ieri oamenii au îceput să se revolte.

„Eu nu sunt ieșean? Scrie pe buletin județul Iași”

Mai multe persoane venite din județul Iași la catedrala Mitropolitană s-au revoltat.

„Am venit de la Tomești. Nu mă lasă să intru. Nu înțeleg care este logica. Tomeștiul e lângă Iași, la câțiva kilometri. Dacă veneam din alt județ, înțelegeam, dar așa?”, a spus un tânăr revoltat pe situație.

Jandarmii au fost nevoiți să îi explice că acestea sunt regulile și trebuie respectate de toată lumea. În orice caz, mesajul că la raclă nu pot ajunge decât cei din municipiul Iași nu a ajuns la toți credincioșii din țară. Pelerini din mai multe zone ale țării au ajuns la Iași și au aflat că au venit degeaba. O parte dintre ei au făcut cale întoarsă, însă altă parte au rămas cu speranța că jandarmii vor închide ochii și îi vor lăsa să intre în Mitropolie.

Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis un mesaj.

„Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei sa fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”, a precizat ÎPS Teofan.

Reprezentanții Mitropoliei încearcă să înduplece autoritățile

Până pe 14 octombrie, de ziua Sfintei, lucrurile se pare că așa se vor desfășura. Credincioșii încearcă să ajungă în continuare la raclă, dar vor da piept cu jandarmii. Cert este că forțele de ordine nu vor face niciun compromis. Totuși, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35/06 oct. 2020 în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din Anexa nr. 1 a respectivei hotărâri a CJSU Iași. Cu referire la acest punct, MMB a precizat situații menite să asigure respectarea măsurilor de prevenție sanitară, situații care necesită un punct de vedere din partea DSP Iași. Astfel, Instituția Prefectului Județului Iași a transmis adresele respective pentru a obține puncte de vedere avizate atât din partea CNSU, cât și din partea DSP Iași, dar și a tuturor membrilor CJSU Iași.

Comentarii
 • La „sfântă” se roagă in general oameni vulnerabili: bătrâni, bolnavi, cu diverse nevoi. Să-i indemni sa vina in aglomerație, sa stea nemâncați și insetati, in ploaie, într-un oraș fruntaș la Nr de cazuri Covid și cu locuri in spitale la limita, e o crima. Ei nu vor fi transportați cu elicopterul in București, cum vor fi la o adică mai marii bisericesti, că- s niște amărâți. Aglomerația creată, nerespectarea măsurilor profilactice și a igienei vor fi riscuri majore, pentru că acești credincioși, in general, fac parte din categoria celor care sfidează regulile.

 • Dezolanta imagine! Acum cateva zile, ne indemnau pe toate canalele media sa mergem la vot, garantandu ne ca nu ne expunem niciunui pericol..votul desfasurandu se in interior. Acum, ni se interzice sa mergem la Sarbatoarea Sf Parascheva..ce incredere sa mai ai in guvernanti?!

 • Dezolanta imagine! Acum cateva zile, ne indemnau pe toate canalele media sa mergem la vot, garantandu ne ca nu ne expunem niciunui pericol..votul desfasurandu se in interior. Acum, ni se interzice sa mergem la Sarbatoarea Sf Parascheva..ce incredere sa mai ai in guvernanti?!

 • Poate șlugile werniste vor să proclame o nouă sărbătoare—-„sărbătoarea -arafatului și neluțului——iar credincioși werner—orbetu și toată pdl-nelimea să li se închine lor———poate face sfînta o minune și pentru ticăloși

 • am fost astazi , este gol , toti preotii si calugarii poarta masca , toata lumea respecta regulile , nu se compara cu ce e in palas unde am vazut zeci de tineri nerespectand reguli . Ar fi tb inchis si palas si magazine ca acolo e posibil sa iei nu la mitropolie .

 • Doamnă dragă (tot Elena…), în afară de ceea ce găsiți pe ecranul televizorului sau al calculatorului, știți ce se întîmplă în lumea reală? Pelerinajul se desfășoară pe trasee delimitate și marcate la fiecare metru și jumătate pentru păstrarea distanței; oamenii au mască, există voluntari și preoți din sută în sută de metri pentru a se asigura că regulile sînt respectate. Aglomerația există doar în imaginația dvs. speriată. Și apoi, oamenii vulnerabili nu sînt „îndemnați” de nimeni! Ei vin din proprie dorință, sînt conștienți și își asumă atît efortul cît și respectarea regulilor! Se protejează de frig și de ploaie, se îmbracă și se încalță adecvat, sînt solidari și se ajută unii pe alții. Nu vorbiți din fotoliu în numele altora! Oricum, dacă tot urmăriți presa cu sfințenie, v-ar fi foarte ușor să constatați că dincolo de știrile de scandal cu elicopter etc., cazurile adevărate de îmbolnăvire a cuiva la biserică sînt foarte rare. Pentru că, repet: cei care merg la biserică sînt responsabili și disciplinați. Pe asta și mizează, de fapt, cei care terfelesc Biserica noastră de atîta vreme! că oamenii sînt cuminți… Cît or mai fi!

 • E OK
  Se elimina aglomerarile
  Starpim COVIDU
  Da ce facem cu MARELE TARG de la Hala Centrala?
  Acolo nu „calca” COVIDU?
  Sau cu EXPOTEXTIL
  Despre care am auzit ca „vine” in IASI.

 • Eu ? As lasa Palasul deschis, mitropolia deschisa, crasmele deschise toate.
  Care vrea sa mearga la scoala, la cinema, duca-se.
  E un mecanism simplu, cel al selectiei naturale.
  In spitale sunt un numar fix de locuri. Care vine si nu are loc, crapa acasa.
  Problema apare in momentul in care un inconstient din astia infecteaza o persoana responsabila, precauta, alerta. Acolo e problema.
  Votul ? Desigur. Mergem. Votam anti usrplus, anti psd si anti pnl. S-or mai gasi partide de votat.

 • Sfinta poate fi ‘vazuta’ oricind,nu inteleg de unde atita revolta,s-au anulat pelerinaje importante,sarbatori nationale etc. iar noi dam comunicate ‘triste’ ?

 • Bravo Elena…prima! ..marturisesc ca eu,unul cetățean n-am crezut in covid si n-am purtat masca decat unde eram obligat(spre rusinea mea),asta pana marți 6 octombrie cand ,…8(OPT) colegi,cunoscuti,etc cu varste de intre 30-60 anisori sant pozitivi ….dintre care doi in stare grava in spital ..Jur…sanatate tuturor,sa trecem sănătoși peste năpastă si vom avea timp si de mers la moaște, altfel….🙏

 • IN DECEMBRIE LA VOT IN SALI NU E PERICOL DE COVID CHINEZESC SI IN DECEMBRIE VOM AVEA SIGUR 5000 POZITIVI PE ZI! Fiti pozitivi mai tot mai multi mortilor de foame! Unul pozitiv altul negativ? Toata lumea de pe planeta trebuie sa fie pozitiva! Sus moralul mortilor de foame, fiti pozitivi!China cand a dat virusul a dorit ca toata lumea sa fie pozitiva!

 • Nu santem buricul pamantului , probleme cu pandemia covid se regasesc si in tari mai dezvoltate,economic,social ,cu o democratie mai sanatoasa ,Si acolo oamenii respecta legile si ordinele guvernelor , Aici vreti si cu sula-n cur si cu sufletul in rai ,Vreti si libertate si fara masca, respectarea reguliilor sanitare , si,,,, fara imbolnaviri ? , Statul este si trebuie sa fie garantul nevoilor si necesitatilor noastre . De noi depinde cum CONSTRUIM ACEL DEZIDERAT,,,, UN STAT CA AFARA

 • Elena Ch, eu lucrez într-un spital și sigur sursele mele de informare nu sunt știrile.Daca dvs aveți vreo statistica prin care puteți dovedi că în biserică nu se infectează nimeni, sau f putini, va rog s-o publicați și să vă asumați. Din punctul meu de vedere , și cei care merg la mall la plimbare sau fara vreo necesitate , sunt tot din categoria inconștienților.

 • Daca tot sunt atat de multi jandarmi fara treaba,puneti ,i sa faca ceva:
  Pot prelua un cate un numar mic de credinciosi,maxim 10,sa i escorteze pana la racla Se inchina oamenii in maxim 25 minute,toti,apoi sa fie condusi tot in ordine,cu distantare fizica,masti ,samd,spre iesire,apoi, repede acasa la ei.!!
  Si asa 24ore din 24.
  Mai este timp sa se implementeze …
  Cu o buna organizare,programari,rabdare si bun simt s ar rezolva.
  Pentru cei care au luat nefericita decizie de anulare a pelerinajului :paziti va de indignarea Sfintilor si de supararea poporului!

 • Nu o sa mai facă mafia popeasca țuhale de bani !! Businessul mistico – religios e afectat puternic !! Pupați oase și târâiți va pe jos – apoi bătaie cu cuțitele din cauza băuturii și bâlciului ! Ce africani suntem. !!

 • daca s-ar da ceva de pomana in curtea mitropoliei o zi intreaga la SF PARASCHIVA V-AR CALCA TOTI IN PICIOARE SA LUATI POMANA CU MASCA SAU FARA MASCA SAU DACA V-AR CHEMA IOHANNIS LA VOTURI V-ATI INGRAMADI LA CABINELE COVID DE VOTARE DA DA DACA S-AR DA POMANA LA SFANTA V-ATI CALCA IN PICIOARE CU MASCA SI FARA MASCA SA LUATI POMANA ATI STA SI DE 10 ORI LA COADA SA LUATI POMANA TOATA ZIUA SI TOATA NOAPTEA

Adauga un comentariu