Actualitate

Se aburesc geamurile iarna? Cum scapi de această problemă

Publicat: 15 nov. 2019

Se aburesc geamurile iarna? Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite probleme în sezonul rece, dar care poate fi remediată.

În condiţiile scăderii temperaturii afară, ne trezim adesea cu ferestrele şi uşile din geam aburite. Pe lângă problema vizibilităţii, ne putem confrunta cu scurgeri de apă şi chiar gheaţa pe geamuri. Dar de ce se aburesc geamurile şi care sunt soluţiile la această problemă?

De ce se aburesc geamurile iarna

Aburul de pe geam este o formă de condens, cauzat de umiditatea excesivă din casă. În mod similar, condensul se formează pe geamurile şi oglinzile din baie după ce facem duş.

Astfel, umiditatea excesivă a locuinţei se manifesta în primul rând pe geamuri. Astfel, apariţia condensului ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Cauze temporare

Sunt totuşi trei situaţii în care condensul apare doar temporar. La locuinţele noi, la începutul sezonului rece şi în cazul unor schimbări bruşte de temperatură. Însă în restul situațiilor este clar că aveţi în casa umiditate în exces.

Cauzele umidităţii excesive

Sistemul de încălzire, umidificatoarele, plantele, gătitul sunt factori care determină creşterea umidităţii. Un duş adaugă aproape jumătate de litru de apă în aer. De asemenea, prepararea a trei mese pe zi adaugă aproximativ doi litri de apă.

Se aburesc geamurile iarna? Reglați umiditătea

Puteţi preveni apariţia umidităţii în exces în casa dumneavoastră luând o serie de măsuri.
– Ca soluţie temporară, aerisiţi câteva minute când constataţi apariţia condensului pe geamuri.
– Deschideţi geamul de la baie după fiecare dus. Montaţi un ventilator care să evacueze aerul în această încăpere.
– Folosiţi hota deasupra aragazului.
– Dacă aveţi plante de apartament, ţineţi-le într-o cameră mai luminoasă şi nu le udaţi în exces în timpul iernii.
– Menţineţi subsolul cât mai uscat cu o izolaţie corespunzătoare. Aerisiţi podul casei.
– Consultaţi un specialist pentru a vedea dacă sistemul de ventilaţie al casei poate fi îmbunătăţit.
– Folosiţi un dezumidificator.

Cum protejaţi ferestrele

Ferestrele cu rame din PVC sunt mai bine protejate de condens, datorită izolaţiei oferite de acest material. La fel şi geamurile duble, pentru că geamul interior, pe care se formează condensul, va avea o temperatură mai ridicată. Pentru a preveni degradarea ferestrelor, trebuie să aveţi caloriferele montate exact sub acestea. Astfel, apa de pe rame se evaporă mai repede.loading...

Adauga un comentariu