Prima pagină » Actualitate » Se anunță o criză a porcilor de Crăciun! Cât a ajuns să coste un kilogram
Se anunță o criză a porcilor de Crăciun! Cât a ajuns să coste un kilogram

Se anunță o criză a porcilor de Crăciun! Cât a ajuns să coste un kilogram

21 oct. 2024, 09:33, 3 ,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Apropierea Sărbătorilor de iarnă aduce implicit în discuție prețul cărnii de porc deoarece este știut faptul că românii preferă această carne de sărbători. În aceste condiții, se anunță o criză porcilor de Crăciun.

Se anunță o criză a porcilor de Crăciun!

Românii care iau în calcul să pună pe masa de Crăciun produse din porc de casă trebuie să știe că au puține șanse, dacă nu și-au rezervat marfa din timp. Când vine vorba despre rezervat porcul de Crăciun, trebuie avut în vedere că acest lucru s-a făcut cu cel puțin două-trei luni, iar alții chiar cu o jumătate de an. Crescătorii de porci sunt foarte căutați de acei clienți care vor să își aleagă godacul.

Potrivit datelor specialiștilor din domeniul cărnii de porc, în România, numărul porcilor crescuți în bătătură este la fel de mare ca al celor din fermele specializate. Acest domn a devenit client fidel al unui crescător de porci din comuna Tulca, județul Bihor, doar că anul acesta era cât pe ce să rămână fără godac.

„Ca să prinzi porc din ăsta, tre’ să-l arvunești din primăvară, de mici, ăsta-i al meu. Asta-i slănina, ca untul, așa o tai”, a precizat un bucureștean care și-a rezervat porcul de Crăciun încă din luna august.

Gelu Popa, crescător de porci, a menționat că mulți clienți arvunesc porcul de Crăciun cu 2-3 luni înainte.

„Eu sunt cu acte în regulă, întrebăm clientul: vrea în spațiu deschis sau în spațiu închis? De la mine cumpără, în fiecare an, cam aceeași clienți. Sunt familii care cumpără și 2-3 bucăți. Cam cu 2-3 luni, 4 înainte lumea arvunește marfa”, a precizat Gelu Popa.

Kilogramul de porc, în viu, se vinde, în prezent cu 15-17 lei. Mangalița, un porc mult mai rar, cu o carne săracă în colesterol, costă 20 de lei kilogramul în viu.

„Avantajul porcului de casă este că este crescut la țară, cu porumb, cu grâne. Se face slănina mult mai frumoasă, mai groasă. Jumerele se fac mai bine. Pe timpul sărbătorilor este foarte mult de lucru”, a zis Silviu Lorincz, măcelar.

Carne de porc adusă din străinătate

Specialiștii în domeniu au fost de părere că România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană unde obiceiul porcului crescut și tăiat în bătătură mai dăinuie. Mai mult, numărul porcilor de casă este aproximativ egal cu al celor crescuți în ferme.

„Undeva 50-50%, adică, probabil, undeva la 2 milioane jumate de capete, în fiecare dintre cele două sectoare. Aici vorbim despre o tradiție pe care nu putem să o bulversăm. Asta este piața noastră. Din punctul ăsta de vedere, suntem o piață unică în Europa”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor de Porci din România.

Ioan Ladoși a adăugat că România a importat carne de porc în valoare de 1 miliard de euro anul trecut.

„Anul trecut, am importat carne de porc în valoare de 1 miliard de euro, ceea ce este mai mult decât toate celelalte importuri de produse alimentare, iar situația nu poate fi îmbunătățită decât cu condiția ca oficialii, care or fi ei acum sau care or fi după alegeri, să ia taurul de coarne și să se hotărască să impună reguli în privința transportului haotic de animale vii dintr-o parte în alta a țării. Acest transport haotic conduce la la răspândirea pestei. Atâta vreme cât avem pestă porcină africană, este greu de crezut că o minte clară va începe să facă investiții majore în acest domeniu, ori fără investiții majore nu ne putem gândi la o refacere a efectivelor și, implicit, la o refacere a producției autohtone de carne de porc”, a mai zis Ioan Ladoși, care a menționat că se anunță o criză porcilor de Crăciun.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`