Copiii cu nevoi speciale abandonați de propriii părinți își găsesc iubirea și liniștea în casele asistenților maternali de pe raza județului Iași. Anul trecut, peste 180 de copii au fost încadrați în familiile unor oameni cu suflet mare care le-au promis susținere și devotament. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) au încredințat asistenților maternali copii cu diverse deficiențe. Aceștia și-au luat o responsabilitate extrem de mare, întrucât creșterea și educarea unui astfel de copil ocupă, în general, cea mai mare parte a timpului.
Copiii cu nevoi speciale au drepturi egale
Puțini sunt cei care știu faptul că asistenții maternali angajați de DGASPC Iași, atunci când semnează contractul de angajare, își asumă faptul că, într-o bună zi, e posibil să fie nevoiți să aibă în grijă și un copil cu nevoi speciale. Mulți și-ar dori să-i crească pe cei mai frumoși, pe cei mai isteți și pe cei mai cuminți. Din fericire însă, reprezentanții DGASPC nu au permis discriminarea, astfel încât minorii au șanse egale de a fi integrați într-o familie.
„Asistenților maternali ai DGASPC, în momentul în care semnează contractul de angajare, li se aduce la cunoștință faptul că pot primi în familiile lor și copii cu diverse probleme. Vorbim aici atât de probleme fizice, cât și psihice. Pentru a crește un astfel de copil, este necesară multă dedicare, mai multe eforturi decât în creșterea unui copil normal. De multe ori, copiii cu probleme grave sunt încredințați familiilor care nu mai au copii în grijă sau care au destul suport pentru a-i crește pe toți”, spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.
Discriminare între propriii copii și cei luați în plasament
Asistenții maternali care primesc în familiile lor copii cu nevoi speciale sunt răsplătiți financiar pe măsura eforturilor depuse. Astfel, dacă un asistent maternal care are în grijă un copil fără deficiențe primește lunar salariul de 2.300 de lei, cel care are în grijă unul cu nevoi speciale primește cu 15 la sută mai mult. Totodată, alocația este dublă față de cea a unui copil fără probleme. Au fost cazuri în care asistenții maternali care aveau deja propriii copii au făcut discriminare. Reprezentanții DGASPC nu au tolerat acest fapt, acționând conform legii.
„Am avut situații în care familii care aveau în grijă copii prin DGASPC făceau discriminare între propriii copii și cei luați în plasament. De exemplu, copiii lor mâncau în bucătărie și copiii luați în plasament mâncau singuri, în cameră. Desigur, DGASPC a luat măsurile legale pentru a sancționa un astfel de comportament. Unora li s-a retras dreptul de a mai fi asistenți maternali”, încheie Tiberiu Bantaș.