Constructori din România, Italia, Bulgaria, Turcia și Ucraina au depus miercuri oferte pentru construcția Lotului 2 al Autostrăzii Timișoara-Moravița, A9, spune ministrul Sorin Grindeanu. Această autostradă va lega România de Serbia, iar țara noastră va construi și podul care va face legătura cu Serbia.
Noul lot de autostradă, dintre Jebel și Moravița, va avea o lungime de 33,49 km, iar pe traseu se vor construi inclusiv un pod (560 m) peste CF124 Timișoara-Reșița și DN 58B, două spații de servicii, două parcări de scurtă durată, un centru de întreținere și coordonare și două noduri rutiere (Nod rutier DN 58B Voiteg și Nod rutier Moravița).
Pe traseu se vor construi
„Constructori din România, Italia, Bulgaria, Turcia și Ucraina au depus astăzi oferte pentru construcția Lotului 2 al Autostrăzii Timișoara-Moravița (#A9)!Noul lot de autostradă, dintre Jebel și Moravița, va avea o lungime de 33,49 km, iar pe traseu se vor construi inclusiv:
– un pod (560 m) peste CF124 Timișoara-Reșița și DN 58B;
– două Spații de servicii;
– două parcări de scurtă durată;
– un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC);
– două noduri rutiere (Nod rutier DN 58B Voiteg și Nod rutier Moravița).
Spațiile de servicii și parcările vor fi dotate cu infrastructura necesară montării unor stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice.
Valoarea contractului este de 4,23 miliarde de lei
Valoarea contractului este de 4,23 miliarde de lei (fără TVA), iar finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021-2027.
Câștigătorul licitației, pentru care s-au depus astăzi 10 oferte, va avea la dispoziție 36 de luni pentru construcția celui de al doilea lot al Autostrăzii Timișoara-Moravița (12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru faza de execuție).”, arată Sorin Grindeanu.
Grindeanu a discutat cu partea sârbească
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că România își va face partea ei de autostradă, în ciuda întârzierilor din partea sârbească.
„Am avut un dialog cu Aleksandar Vukic (președintele Serbiei) și cu alți reprezentanți. Între timp, am primit o scrisoare de la omologul meu sârb pentru a face o vizită la Belgrad și vom face acest lucru, dar continuăm proiectul. Nu se pune problema să nu mergem spre Moravița. Aș dori ca Belgradul să îl considere o prioritate și pentru Serbia. Mergem așa cum am anunțat, fără nicio problemă.
Mai mult, am acceptat să facem acel punct comun de trecere a frontierei, pe cheltuiala noastră, Am fost cât se poate de constructivi în toate aceste demersuri, astfel încât un proiect important pentru noi, dar nu numai pentru noi, pentru a lega nordul Europei de sudul Europei”, declara ministrul Transporturilor în urmă cu aproape o lună.
Sorin Grindeanu a precizat că autostrada Timișoara – Moravița ar putea fi construită cu fonduri europene, făcând parte din cel mai scurt traseu al coridorului pan-european Gdansk – Salonic.