Se dau 3.500 de lei pentru aceste persoane! Această indemnizație pe care o pot primi românii este neimpozabilă. Iată cine sunt beneficiarii.
Se dau 3.500 de lei pentru aceste persoane!
Văduvele de veterani de război, invalizii și veteranii de război primesc o veste bună. Indemnizațiile pentru aceste categorii de beneficiari au fost majorate, ajungând la suma semnificativă de 3.500 de lei lunar. Indemnizația, în valoare de 3.500 de lei, reprezintă acum 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, stabilindu-se conform datelor Institutului Național de Statistică.
Condițiile pentru a beneficia de indemnizație sunt bine stabilite. Văduva de război trebuie să fie soția supraviețuitoare a veteranului decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor sau bolilor contractate în timpul serviciului militar. Veteranii de război, invalizii și văduvele care îndeplinesc aceste condiții primesc lunar o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut.
Pentru văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit, beneficiul total ajunge la 100% din indemnizația de veteran de război, cu condiția ca soții acestora să nu fi fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945” înaintea decesului. Pe lângă indemnizația lunară, soțiile supraviețuitoare ale veteranilor beneficiază și de alte facilități, inclusiv călătorii gratuite, scutiri de taxe și impozite, asistență medicală gratuită, bilete de tratament, și ajutor anual pentru acoperirea costurilor de chirie, energie termică și energie electrică.
Bani de la stat pentru mamele tinere
Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Tichetul va fi acordat pentru fiecare copil născut. Acesta poate fi folosit pentru achiziţionarea de articole de îngrijire, îmbrăcăminte şi materiale sanitare destinate bebeluşilor.
Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. O altă lege se află în dezbatere. Concediul acordat mamelor după ce nasc ar putea fi scurtat. Ideea controversată a venit de la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Organizaţia este de părere că acest concediu este prea lung în România şi insistă pentru o revenire mai rapidă a mămicilor pe piaţa muncii. În momentul de față, femeile din România beneficiază de doi ani de concediu pentru creşterea copilului. Nu este singura măsură controversată a OCDE care le priveşte pe femeile care au copii. Organizaţia nu este de acord nici cu o prevedere din noua Lege a Pensiilor, potrivit căreia femeile cu copii se pot pensiona mai devreme.