Se dau amenzi mari pentru cei care stau la bloc! Este vorba despre amenajarea spațiului verde din fața și din jurul blocului. Cei care plantează flori sau copaci în aceste spații fără a avea autorizație de la primărie riscă să fie sancționați. Fapta este interzisă prin lege.
Se dau amenzi mari pentru cei care stau la bloc!
Cei care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Pentru a menține spațiul verde din fața blocului, orice locatar poate contribui, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Regulamentul blocului stabilește norme obligatorii pentru toți locatarii și chiriașii, precum și condiții pentru utilizarea spațiilor comune, respectând reguli de comportament și conviețuire între proprietari.
Inițiativa pentru elaborarea regulamentului poate fi luată de președintele Asociației de Proprietari sau de comitetul executiv al asociației, acesta fiind apoi supus dezbaterii și adoptării în adunarea generală. Regulamentul trebuie comunicat tuturor locatarilor prin afișare pe avizier și prin distribuirea de copii proprietarilor în termen de o săptămână de la adoptare.
Cui aparține spațiul verde din fața blocurilor
Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale. Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume.
Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni. Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei pentru cei care nu respectă regulile privind spațiul verde din fața blocului.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.
Asociațiile de Proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. Concret, primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie. Totuși, o mare parte dintre blocurile din Capitală sau alte orașe ale țării au spații verzi amenajate de locatarii blocurilor.
Pe de altă parte, în zonele rezidențiale private, situația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.
Daca plantez un transdafir trebuie autorizatie?Astia nu-s normali la cap.!
Locatarii sunt amendati daca planteaza copaci sau flori pe spatiul verde dintre blocuri, dar primaria nu are nici personal nici fonduri sa se ocupe de toate spatiile verzi pe care le are in administrare. Concluzie: spatiile verzi din zonele vizibile vor fi ingrijite cat de cat, iar spatiile dintre blocuri, din zonele mai putin vizibile se vor transforma in veritabile maidane, pline de buruieni, de copaci netoaletati si uscati, asupra carora echipele primariei vor interveni numai in cazul in care, in timpul unei furtuni se va rupe o creanga sau un copac, in rest vor fi, abandonate ca si pana acum. A rezolvat primaria toate problemele din Iasi, si aceasta ramasese nerezolvata, plantarea florilor sau copacilor fara autorizatie. Bravo primarie !!!!
Dar daca faci o troita urita din termopan si nu o vede nimeni ?Culmea ca e la strada principala in Pacurari la blocul 550 construita fara autorizatie .Cine trebuie sa o vada primaria ?inspectia in constructii?papa de la Roma /…sau sfintul Teodosie de la Constanta ca si el fara autorizatie construieste !Oare primaria nu vede ditamai constructia din termopan facuta de un om care nici nu locuieste in blocul respectiv?
Dar pentru neingrijirea lor, cine este amendat? Primaria nu este in stare sa se ocupe de strazi si de scoli, are timp de spatiile verzi? Oare nu era mai bine sa se faca un premiu pentru cel mai frumos spatiu verde?
Trăim sau mai bine spus suntem personaje in filmul Idiocracy…
CE IDIOT DIN PRIMARIE A PROPUS CHESTIA ASTA !!! PENIBILII NAIBII !!!!!!
Lasam sa creasca fel de fel de copaci si arbori fructiferi printre blocuri?In fiecare primavara cresc ciresi,, nuci, visini corcodusi, artari, tei,salcami,multi salcami,foarte multi duzi ale caror fructe murdaresc trotuarul, masinile si incltamintea celor care ar avea curajul sa calce pe covorul de dude negre, stejari,catina salbateca, gardul viu se inalta si se lateste incat blocheaza trecerea pietonilor, a mamelor care isi duc copiii de mana sau in carucior printre blocuri pe alei sau pe trotuare.Daca proprietarii apartamentelor nu ingrijesc spatiile verzi, nu tund gardul viu si nu matura aleile dintre blocuri in doi , trei ani ne vom trezi cu animalele salbatice printre bolocuri, cu oamenii strazii facandu-si adapostruri sub geamurile blocurilor (cum s-a mai intamplat) si vom iesi ca oamenii preistorici , cu bata in mana pentru a ne apara. Eu nu am vazut lucratorii primariei taind gadul viu sau cosind buruienile si iarba de langa bloc, strangand frunzele si taind puietii de copaci ,decat pe marginea totuarului si pe spatiul dintre scarile care duc spre strada. Anul trecut au strans detinutii tone de frunze si le-au lasat pana in primvara aceasta cand le-am atras noi atentia celor de la Spatii verzi sa ridice acele frunze putrede si , cu mare scandal, cu cateva sucuri si ciocolata, au catadixit sa duca frunzele si iarba cosita anul trecut la masina in care „colectau” gunoiul. Despre ce vorbim ?
Din strabuni e o vb,ca degeaba traiesti pe pamant daca nu faci o casa , sa faci o fantana si sa plantezi un copac.
Daca plantezi un copac , se ceeaza un mini ecosistem . A mai propus primaria in aceasta primavara sa distruga toate gardurile verzi dintre blocuri ca sa planteze ,,micsunele”.Cred ca e aceiasi persoana cu ,,gargauni” la mansarda
Pe str.Garii,din anii 1980 si pana acum s-au pus cativa copaci care aproape in fiecare ani se usuca,apoi iar se rasadesc altii.Nu se reuseste sa se lege cumva str Garii cu drumul ce duce la Rapa Galbena spre Copou,sa se puna in valoare acest drum important, una din caile de intrare in orasul Iasi.Oare chiar nu se pot planta cativa copaci si cateva fasii de gazon?
In loc sa se atraga oamenii pentru a planta copaci,ei te amendeaza.E mai usor sa stai sa nu gandesti,decat sa faci ceva,care culmea si tie iti este util.
Dumneavoastră l-ați votat !!! Tyberyus
Ați votat , ciocul mic
Dacă ar fi adevărat ce spui o idioțenie mai mare nu există.
Înțeleg dacă s-ar „planta”kkt
Bănuiesc ca este doar o interpretare greșită a legii.Normal este ca primaria sa fie intr-un parteneriat cu asociațiile de proprietari,fiecare sa își îngrijească spațiul verde intr-o direcție peisagistica unitara,primaria sa intervină doar acolo unde nu se poate.Sunt orașe în Europa unde cetățenii primesc bani pentru a cumpăra flori pt estetica urbana și sunt încurajați sa-și îngrijească împrejurările rezidențiale.La noi este încurajată boschetareala,lovind în în inițiativa civica .Aici primaria alunga cetatenii din spațiul public ,lasadu-l prada dezordinii și intereselor meschine.Trist.