Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, lasă de înţeles că se va ajunge la îngheţarea salariilor bugetarilor în România şi precizează că trebuie respectată legea responsabilităţii fiscale. Dacă datoria publică a României va depăși 50%, atunci s-ar putea ajunge la acest scenariu.
Se îngheaţă salariile bugetarilor în 2025?
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a vorbit despre posibilitatea înghețării salariilor bugetarilor anul viitor dacă datoria depăşeşte 50% din PIB, cum ar fi înghețarea salariilor.
„Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua. La un grad de îndatorare de peste 50%, înseamnă îngheţări de salarii!”, a declarat Isărescu.
Datoria publică a României a ajuns la 802 miliarde lei în ianuarie 2024, arată cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe luna trecută. Numai în luna ianuarie a acestui an, Guvernul a adăugat 18 miliarde lei la datoria guvernamentală. În aceste condiţii, datoria publică a sărit pragul de 50% din PIB.
De asemenea, este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei, mai arată cifrele de la Ministerul de Finanţe.
Profesorul Mircea Coșea: „Mie îmi sună destul de rău!“
Profesorul Mircea Coșea a precizat că afirmațiile guvernatorului nu pot să anunțe lucruri bune pentru români
„Ceea ce a spus guvernatorul este foarte corect, dar mie îmi sună destul de rău pentru că e o dovadă clară că avem o mare deosebire între două tipuri de politici care ar trebui să fie foarte unite, foarte cooperante: politica monetară a băncii și politica fiscal bugetară a bugetului. Pe de o parte, guvernatorul încearcă să mențină o politică monetară destul de echilibrată, n-a putut să reducă dobânda de referință pentru că e totuși inflație, avem niște pierderi de credite neperformante ș.a.m.d. Pe de altă parte, Guvernul merge în direcția opusă, fabrică pe bandă rulantă inflație. Tot ce spune domnul prim-ministru într-o atmosferă foarte veselă sunt lucruri care trebuie să fie discutate. Toate realizările, dacă ele sunt, sunt în mare pericol“, a spus Mircea Coșea.
Analistul economic Adrian Negrescu a comentat și el declarațiile făcut de guvernatorului Isărescu spunând că sunt semnale de alarmă pe care acesta le-a tras și de care trebuie să ținem cont.
„Încă un semnal de alarmă de la Banca Națională legat de incertitudinea politicilor economice ale guvernanților. Isărescu a spus-o foarte clar că situația nu arată deloc bine și că Guvernul actual și următorul guvern vor avea niște provocări uriașe din punct de vedere economic pentru că, într-adevăr, e o situație absurdă din punct de vedere economic. Noi, în momentul în care ne lăudăm cu investițiile astea evităm să spunem că vreo 80% dintre ele sunt făcute cu bani europeni, nu din bani de la buget. Încasările alea cu care se laudă premierul Ciolacu nu se duc spre investiții, se duc, din păcate, spre cheltuieli cu salarii, cu pensiile, practic contribuim la creșterea inflației. Ce spune Isărescu și cred că poate fi foarte ușor combătut de politicieni este această înghețare a salariilor. Dacă avem o problemă cu salariile e probabil să modificăm legea. Să spunem că la 50% din produsul intern brut datorie publică, de ce să menținem acest procent? Hai să creștem procentul la 70% și doar atunci să că să înghețăm salariile, adică se poate modifica foarte ușor legea care prevede acest lucru“, a zis Adrian Negrescu referitor la posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie îngheţate în 2025.
In sfarsit si unul care gandeste si discuta concret despre toate aceste absurde mariri de salarii. Mai bine asa decat faliment cum a patit Grecia.
Cand e rau, taiem salariile ca sa nu scada profitul. Cand e bine, crestem profitul si tinem salariile pe loc. Nu e corect. La supermarket, o droaie isi fac cumparaturile personale pe firma. Pai nu e corect ca salariatul sa fie cu toate ponoasele si patronul cu toate foloasele.