Local

Se lucrează la foc continuu pentru modernizarea liniei de tramvai din Tudor Vladimirescu – FOTO

Publicat: 07 iul. 2020
Se lucrează la foc continuu pentru modernizarea liniei de tramvai din Tudor Vladimirescu
Se lucrează la foc continuu pentru modernizarea liniei de tramvai din Tudor Vladimirescu

Lucrările de modernizare a liniei de tramvai din Bulevardul Tudor Vladimirescu se desfășoară la foc continuu. Edilul Municipiului Iași, Mihai Chirica, precizează că își dorește ca lucrările să fie finalizate cu circa patru luni de termenul inițial.

„Lucrările de modernizare a liniei de tramvai din Tudor Vladimirescu se desfășoară într-un ritm accelerat. Ne dorim să finalizăm lucrările cu 4 luni mai devreme, iar în luna octombrie să se poată circula în această zonă.”, a declarat Mihai Chirica, edilul municipiului Iași.

Șantier de modernizare a liniei de tramvai din Tudor Vladimirescu

Luni, 30 martie, s-a deschide șantierul de modernizare a căii de rulare a tramvaielor de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, între Bucșinescu și Leroy Merlin.

Lucrările de reabilitare a tronsonului liniei de tramvai cuprind următoarele activități: execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai pe traseul Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului (lungime: 2.444 metri – cale simplă de rulare); reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafață: 1.196 metri pătrați) și construirea a două stații de tramvai.

Pentru prima dată în Iași va fi introdusă o bandă dedicată pentru tramvai, care va fi delimitată fizic în teren cu butoni stradali solari, care nu vor împiedica depășirea în caz de urgență. Această soluție tehnică ar putea aplicată și la alte tronsoane de tramvai care urmează să fie reabilitate: zona Târgu Cucu – Cinci Drumuri, Podu Roș – Țesătura și Doi Băieți – Dancu.

Proiectul general include și achiziționarea a șapte tramvaie

Lucrările de construcții sunt executate de asocierea Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București, contra unei sume de 34.475.207,68 lei, inclusiv TVA (aproximativ 7,24 milioane de euro).

Valoarea totală a proiectului este 114,197,308.33 lei (aproape 24 de milioane de euro) și este asigurată prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1.

Deschiderea șantierului pe bd. Tudor Vladimirescu devine posibilă odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a căii de rulare a tramvaielor și carosabilului pe bd. Țuțora, între Podu Roș și bd. Primăverii. Lucrările la calea de rulare sunt finanțate tot prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1, „Reabilitarea infrastructurii, în valoare de 114.359.729,95 lei (aproape 24 de milioane de euro). Acest proiect presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie.

Restricții și modificări în circulația auto

Proiectul european „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” implică și o serie de modificări în traficul rutier. Lucrările, programate să aibă loc până pe 30 noiembrie, se vor executa pe timp de zi, în intervalul orar 8.00 – 17.00, în zona DN 24 km 193+678 – 194+881. Acestea vor fi efectuate pe trei tronsoane, după cum urmează:

 1. Tronsonul I: intersecția Bucșinescu – Podul Tudor Vladimirescu (500 metri)

Lucrările vor consta în demontare fir contact linii, desfacere linii tramvai, demolare structură rutieră existentă, lucrări de infrastructură linii, montare linii tramvai, refacere carosabil, refacere peroane, înlocuire stâlpi, montare fir contact linii, semnalizare și marcaje rutiere, separator de sens.

Pe durata execuției lucrărilor circulația rutieră din DN 24 va fi deviată astfel:

 1. a) pe firul de mers dinspre intersecția Bucșinescu către podul Tudor Vladimirescu, circulația rutieră va fi blocată, aceasta deviindu-se din intersecția Bucșinescu pe următorul traseu:

– strada Vasile Lupu (tronson 1, cu o lungime de 900 de metri);

– strada Vasile Lupu (tronson 2, cu o lungime de 1.700 metri);

– podul Metalurgiei;

– bulevardul Metalurgiei;

– Calea Chișinăului DN 28 (până la intersecția cu DN 24).

Accesul riveranilor din intersecția Bucșinescu va fi permis după cum urmează:

pe strada Smârdan;

spre strada Tăietoarei;

ieșire în bulevardul Dimitrie Mangeron.

 1. b) pe firul de mers dinspre podul Tudor Vladimirescu către intersecția Bucșinescu, circulația va fi deschisă traficului rutier, aceasta desfășurându-se cu restricție de viteză de 20 km/h.
 2. Tronsonul II: Podul Tudor Vladimirescu – Calea Chișinăului (620 metri)

Lucrările vor consta în demontare fir contact linii, desfacere linii tramvai, demolare structură rutieră existentă, lucrări de infrastructură linii, montare linii tramvai, refacere carosabil, înlocuire stâlpi, montare fir contact linii, semnalizare și marcaje rutiere.

Comentarii
 • Hai sa fim seriosi, am fost la Altex – Iulius Mol era in cursul saptamanii si nu am vazut ”picior” de muncitor sa lucreze la linia de tramvai iar ziua era superba pentru lucru, poate putin calda in rest buna de lucru.
  S-au poate era ziua cand cei de la CONEST nu trebuiau sa fie acolo fiind trimisi la alte lucrari ca sa arate ca se munceste.
  La cate lucrari castiga iti pui intrebarea cati angajati are CONEST-ul si cand vezi ca au 400 de angajati iti pui intrebarea, nu cumva sunt prea putini la numarul de proiecte si anvergura lor si atunci ii plimba cum spune romanul ”ca tiganul cu cortul” lucreaza o luna la un proiect, lasa proiectul balta vreo trei, patru zile si se duc pe alt santier, si tot asa.
  Si dupa aia iti pui problema de calitate, termene respectate si cat de serioasa este firma.

 • poze mai orchestrate ca alea n-am mai vazut? ce face nenea ala cu tarnacopul? am fost prin Tudor si nu lucra nimeni, traficul era blocat, strazi inchise circulatiei…

Adauga un comentariu