Eveniment-Social

Se modifică Legea Educației! Sorin Cîmpeanu, la Forumul Educației: „Dacă am fi fost buni, nu am fi fost în această situaţie acum”

Publicat: 08 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se modifică Legea Educației Sorin Cîmpeanu la Forumul Educației Dacă am fi fost buni nu am fi fost în această situaţie acum
Sorin Cîmpeanu a fost prezent la Iași

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a venit sâmbătă la Iaşi pentru a lua parte la Forumul Educaţiei. În cadrul evenimentului, ministrul a spus cu ce schimbări vine noua Lege a Educației și a declarat că nimic nu se poate face fără educaţie, iar pentru aceasta este nevoie de finanţare

Schimbările constante din învățământ au făcut ca Forumul Educației să fie organizat și în acest an.

Ministrul Educației, prezent la Iași

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a mers sâmbătă, 6 august 2022, la Iaşi pentru a lua parte la Forumul Educaţiei, unde a fost dezbătută noua Lege a Educaţiei.

„Am fost întrebat care cred eu că este cel mai bun ministru al Educaţiei din ultimii 30 de ani. Cu tristețe v-o spun, niciunul. Începând cu mine, ministru care a avut un mandat din 2014–2015. Este simplu, este logic, dacă am fi fost buni, nu am fi fost în această situaţie acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Cîmpeanu a ținut să precizeze că cele două Legi ale Educaţiei aflate în dezbatere publică nu sunt altceva decât transpunerea în text legislativ a raportului final „România Educată”.

Cu ce schimbări vine noua lege ?

„Schimbarea este esenţială. Spre deosebire de Legea 1 din 2011 care a avut schimbări de proces importante, corecte, însă care nu au fost însoţite de schimbări de instituţii sau de schimbări de resurse.

Atunci când vrei să obții rezultate diferite cu aceiaşi oameni, cu aceleaşi instituţii, cu aceleaşi resurse, şansele sunt minime, iar asta s-a văzut prin faptul că, spre exemplu, în anul 2022, am organizat Bacalaureatul după Legea 84 din 1995.

La 11 ani de la apariţie, încă nu am putut organiza examenul de Bacalaureat după Legea 1. De ce? Nu au fost instituţii, nu au fost mecanisme, nu au fost resurse.

Acest proiect de lege însoţeşte schimbările de proces cu schimbări în arhitectura de sistem. Acest sistem însoţeşte schimbările de proces şi de instituţii cu resurse. Dacă nu vom avea resurse financiare, toate aceste lucruri vor fi degeaba”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a avut discuţii cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare pe tema noii Legi a învăţământului şi despre cum aceasta ar trebui aplicată.

„Este important să acţionăm într-o manieră adecvată, pentru ca instituţiile din domeniu să fie pregătite pentru punerea în aplicare a noii legi şi a măsurilor din Proiectul «România Educată» şi să-şi concentreze demersurile asupra elevului ca subiect principal, contribuind, astfel, la reducerea abandonului şcolar şi a ratei de părăsire timpurie a şcolii, asigurând creşterea performanţei printr-un just echilibru între echitate şi performanţă. Apreciez nivelul şi profesionalismul dezbaterii cu inspectorii şcolari generali”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Adauga un comentariu