Firma de salubritate cheltuie 215.000 euro pentru montarea unui număr de 240 de camere. Punctele gospodărești vor fi supravegheate. Locatarii care vor arunca gunoiul la întâmplare vor fi identificați. „Acest sistem mă ajută să păstrez permanent curățenia. Sistemul are capacitate de stocare mare și există posibilitatea de a urmări live. În cazul în care observăm probleme, trimitem imediat o echipă. În cazul în care un locatar nu depozitează corect deșeurile, se transmit informațiile către asociațiile de proprietari”, a precizat directorul Salubris SA
Pe data de 18 martie, Salubris SA, societatea de salubritare a primăriei, organizează o licitație pentru achiziționarea unui sistem video, format din 240 de camere, ce va fi montat în mai multe puncte din oraș, în zona punctelor gospodărești. Achiziția are o prevedere bugetară de 1.013.000 lei, fără TVA, aproape 215.000 euro. Sistemul va fi implementat în termen de 4 luni de la semnarea contractului.
„Având în vedere misiunea societății Salubris SA de asigurare a unor servicii moderne și performante de salubrizare a Municipiului Iași, care să contribuie la eforturile comunității de dezvoltare economico-socială durabilă și de protejare a mediului; având în vedere necesitatea păstrării într-o stare de utilizare corespunzătoare a punctelor de colectare a deșeurilor, necesitatea asigurării supravegherii video a punctelor de colectare a deșeurilor pentru prevenirea deteriorării și a distrugerilor, necesitatea asigurării supravegherii video pentru identificarea persoanelor care aruncă deșeurile proprii necorespunzător sau în afara punctelor de colectare a deșeurilor”, se arată în caietul de sarcini.
Gunoi adus din alte comune
Vor fi monitorizate și punctele gospodărești de la marginea orașului. În ultimul timp s-a constatat că locuitorii din comunele din jurul Iașului aruncă deșeurile în pubelele Salubris.
„Acest sistem mă ajută să păstrez permanent curățenia. Sistemul are capacitate de stocare mare și există posibilitatea de a urmări live. În cazul în care observăm probleme, trimitem imediat o echipă. În cazul în care un locatar nu depozitează corect deșeurile, se transmit informațiile către asociațiile de proprietari. Oricum, răspunderea este colectivă. Asociația trebuie să identifice persoanele. La periferia Iașului s-a constatat că cei care vin în Iași aduc și gunoiul pe care-l depozitează la noi. Nu este corect. Nu avem contract cu ei. Aceste camere au posibilitatea să identifice numerele mașinilor. Aici intervine Poliția Locală”, a declarat Cătălin Neculau, director general Salubris SA.
Proces anevoios
Montarea camerelor video, la o privire mai atentă, nu este atât de simplă pe cât s-ar crede. Sunt zone în Iași unde nu există posibilitatea de racordare la curentul electric și nici nu există acces la fibră optică. În acest caz vor fi montate camere de supraveghere cu baterii care să aigure o autonomie cât mai mare. Conform unei Hotărâri de Consiliu Local din 2018, persoanele fizice care abandonează sau depozitează deșeurile pe spațiile verzi sau în locuri publice riscă amenzi între 100 și 200 de lei. Nerespectarea precolectării deșeurilor este sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 500 lei.