Economic Local

Se prelungește criza apei potabile în nordul județului Iași până la finalul anului

Publicat: 30 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se prelungește criza apei potabile în nordul județului Iași până la finalul anului

Programul de furnizare a apei în comunele din zona de nord a județului Iași se prelungește până la finalul anului. Se întâmplă din cauza scăderii nivelului de apă brută în acumularea Tansa, care constituie sursa de alimentare pentru Stația de tratare a apei potabile Belcești. Aici, debitul prelucrat este insuficient pentru a asigura o funcționare normală a rețelei de distribuție din zona deservită.

Astfel, în perioada 1 – 31 decembrie 2019, pentru a avea posibilitatea refacerii rezervelor de apă în rezervoarele Coarnele Caprei (de 550 mc capacitate), Focuri (de 750 mc capacitate), Satu Nou (de 200 mc și 2.500 mc capacitate), Munteni (de 200 mc capacitate), Liteni (de 200 mc capacitate), Ulmi (de 100 mc capacitate), Bulbucani (de 200 mc capacitate) și Sângeri (de 200 mc capacitate), ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00.

Care este motivul real al crizei de apă?

Conform unor informații neconfirmate încă, această criză de apă vine din cauza unor nereguli administrative. Concret, administratorii unor iazuri cu pește din zonă au golit brusc iazurile pentru a scoate peștele din apă. Aceștia ar fi acționat cu acordul ABA Prut-Bârlad, însă acțiunea a fost făcută prea rapid pentru ca debitul să poată fi acoperit în mod natural. Astfel, ApaVital este nevoită să refacă acum capacitățile de apă necesare pentru funcționarea normală a stației de tratare.

Adauga un comentariu