Actualitate

Se redeschid restaurantele, cafenelele şi sălile de spectacol în Bucureşti. Vlad Voiculescu ceruse ca acestea să rămână închise – UPDATE

Publicat: 22 ian. 2021
mese din restaurant
Se redeschid restaurantele în București

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită să ţină închise restaurantele și cafenelele din Bucureşti.

Vlad Voiculescu  vrea menținerea restricțiilor în București, în pofida datelor furnizate de autorităţi, care indică o scădere a ratei de infectare sub 3 la mia de locuitori.

UPDATE: Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă vineri, a decis redeschiderea la interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, sălilor de spectacole şi de jocuri de noroc.

Decizia se aplică începând de luni şi a ţinut cont de evoluţia ratei de infectare în Capitală.

Municipiul Bucureşti a rămas pentru a treia zi consecutiv în zona portocalie în ceea ce priveşte rata de infectare cu noul coronavirus cumulată la 14 zile, după ce vineri a înregistrat 2,52 cazuri la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă, când a avut 2,69 cazuri la mia de locuitori. În aceste condiții, este de așteptat să existe o relaxare a restricțiilor începând de sâmbătă.

„Cu 47 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri, s-a hotărât ca de luni, 25 ianuarie, de la ora 00:00, să fie relaxate mai multe măsuri. Restaurantele, barurile cafenelele vor funcționa în limita a 30%. Rata de infectare comunicată vineri este 2,52 la mie. Este a treia zi consecutivă în care rata de infectare este sub 3 la mie. Din punct de vedere legal, a trebuit să analizăm situaţia şi să luăm o decizie. Cu 47 de voturi pentru, o abţinere şi 4 voturi împotrivă, s-a luat decizia relaxării măsurilor, începând de luni, 25 ianuarie, ora zero.

Așa cum am prezentat deja relaxarea vizează domeniul Horeca. O capacitate de maxim 30%, cu respectarea tuturor normelor. În domeniul sălilor de spectacol, teatre, cinamatografe, cu 30% prezența publicului. Li se permite funcționarea cu public și sălilor de jocuri de noroc, tot așa, cu 30% din capacitate, între 6 diminteața și ora 21.00. Vom fi intransigenți. Am hotărât intensificarea controalelor. Nu doresc să comentez declarațiile domnului ministru al Sănătății. Cifrele sunt raportate de structuri din Ministerul Săntății”, a anunțat Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei.

Știrea inițială

Potrivit ministrului, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții“. Asta, mai ales în contextul în care a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID-19, chiar în apropierea Capitalei, susţine Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu invocă un raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor)

Ministrul Sănătății face referire la un raport difuzat de ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor), care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.

Vlad Voiculescu susține că orice alte măsuri de relaxare luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București.

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus că ar mai trebui așteptat câteva zile înainte de a se lua decizia relaxării restricțiilor impuse în București, după ce incidența a scăzut sub 3 la mie.

Ce decizie ia Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență s-a reunit vineri, 22 ianuarie, pentru a discuta despre ridicarea unor restricții în București.

Este vorba despre permiterea funcţionării cu o capacitate de maxim 30% a sălilor de spectacole şi cinematografelor, redeschiderea activităţii restaurantelor, cafenelelor şi barurilor la interior, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii şi permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

 





Adauga un comentariu