Se schimbă buletinele românilor care lucrează în străinătate! Românii care s-au mutat în altă țară pentru a munci vor putea obține buletin de România indiferent de domiciliu. Vestea importantă este că aceștia vor avea chiar dreptul de a obține noua carte de identitate electronică. Iată ce trebuie să facă românii din Diaspora, ce documente trebuie să depună și cum vor arăta noile cărți de identitate.
Se schimbă buletinele românilor care lucrează în străinătate!
Conform unui nou proiect de lege aflat în dezbatere, românii care locuiesc în străinătate vor putea obține buletin electronic românesc indiferent de domiciliu. Concret, cartea de identitate electronică va putea fi eliberată cetăţenilor cu domiciliul în străinătate, iar cererile se vor putea depune atât la consulate, cât şi în România.
,,În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, am susţinut şi am dat aviz favorabil propunerii legislative care le oferă românilor din diaspora dreptul de a obţine carte de identitate românească, chiar dacă au domiciliul stabil în străinătate. Această iniţiativă legislativă vine în urma unei decizii importante a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a constatat că refuzul statului român de a elibera cărţi de identitate cetăţenilor români cu domiciliul în alt stat UE încalcă dreptul la liberă circulaţie şi creează o diferenţă de tratament nejustificată.”, a declarat Mircea Roșca, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip și în acest cip sunt 11 servicii digitale și facilitează o interacțiune mai bună a cetățeanului cu autoritățile publice. Nu se limitează în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate”, a precizat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Identitate digitală pentru români
O altă schimbare majoră este aceea că toți cetățenii pot avea o identitate electronică. Românii care și-au creat o identitate digitală prin aplicația ROeID vor putea să se identifice și să se autentifice și în alte sisteme informatice ale statelor membre UE și vor avea acces online la platforme informatice ale instituțiilor publice din țară.
„ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și asigură posibilitatea interacționării rapide cu administrația, cu un singur set de credențiale. Cetățenii au acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente și beneficiază de numeroase servicii.”, a declarat președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Aplicația RoeID va fi utilă pentru autentificarea cetățenilor în platformele primăriilor și ale altor instituții. În prezent, ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro, PCUe, ANRE și alte platforme ale primăriilor. Pentru a-și crea identitatea digitală, românii au nevoie de un telefon smartphone Android sau iPhone, pe care să instaleze aplicația de mobil ROeID, și de cartea de identitate. Noutatea în 2025 este aceea că se introduc în toate județele țării cărți de identitate electronică. Mai mult, românii care au plecat la muncă în străinătate vor avea posibilitatea de a obține un buletin electronic românesc, indiferent de țara în care s-au stabilit.
Neinteresant pentru noi cei din tara.
Buletin electronic = vot electronic = frauda electorala mai facila.