Prima pagină » Stiri si curiozitati » Se spală în Joia Mare? Ce sfaturi ne dau preoții

Se spală în Joia Mare? Ce sfaturi ne dau preoții

16 apr. 2021, 11:12,
în Stiri si curiozitati

Pentru creștinii ortodocși se apropie Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor. Fiecare gospodină are grijă ca să îi fie casa curată și pusă la punct pentru întâmpinarea Sfintelor Sărăbători Pascale, iar multe femei se întreabă dacă se spală în joia mare.

Cu Săptămâna Mare se încheie cel mai lung și cel mai aspru post de peste an pentru creștini. Această săptămână amintește de patimile Domnului Iisus Hristos, care se adaugă la cele 40 de zile propriu-zise de post, care încep în prima luni după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și se încheie în Duminica Floriilor.

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare: nu se spală și nu se coase

Joia Mare este ultima zi în care se fac slujbe pentru sufletul morților. Credincioșii merg la biserică și duc colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe. După ce sunt sfințite, acestea sunt date de pomană pentru sufletele celor adormiți.

În această zi, spun preoții, nu este bine să speli rufe sau să coși deoarece fiind zi în care se dă de pomană nu se cade să verși apă murdară în amintirea acestora.

Se spune în tradiția populară că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la casele lor. Tocmai de aceea există obiceiul întâmpinarea lor prin aprinderea de focuri în curți sau în cimitire.

În această zi, se dau de pomană apă sau colaci și se aprind lumini pentru fiecare mort al familiei.

Se spune în credinţa populară că, în această zi, sufletele morţilor vin la vechile lor locuinţe și stau până la Moşi sau Sărbătoarea Moşilor (sâmbăta dinainte de Rusalii sau Duminica Mare), când se fac împărţeli de plecarea sufletelor, când morţii pleacă cu colacul şi cu oala pe care le-au căpătat. În toată această perioadă, se aşază pe streaşina casei ori în curţi, pe scaune aşezate special, ca să se odinească sufletele strămoşilor.

Tot în Joia Mare se coc pasca și cozonacii și se vopsesc ouăle. Se spune că în Joia Mare, urzica „se mărită”, adică începe să înflorească, devenind rea la gust și nu mai este bună de consumat.

Tradiții populare în Joia Mare

În Joia Mare, în Oltenia, se obișnuiește să se facă un foc în faţa casei, iar femeile aduc în jurul acestuia atâtea scaune câţi bărbaţi sunt în casă. Pe scaune se aşază joimăriţe (căni) cu apă şi îmbodobite cu frunze verzi, iar deasupra se pune un pupoi (colăcel), se tămâiește şi se dă de pomană. Tot în Oltenia există obiceiul de a se aprinde focuri din boji în curte şi la cimitir, la capătul fiecărui mormânt, acolo unde femeile vin dimineaţa la tămâiat.

În Joia Mare, se ține Denia celor 12 Evanghelii, când există obiceiul în tradiția populară ca femeile să facă 12 noduri pe sfoară sau aţă, unul după fiecare Evanghelie, punându-şi dorinţe.

În anumite zone ale țării, nodul se desface după ce dorinţa a fost îndeplinită. În alte zone, nodul se desface la greu.

La Denia celor 12 Evanghelii, în anumite zone ale țării se pun la „Vii” cele 12 lumânări care au fost aprinse în timpul slujbei, câte una pentru fiecare Evanghelie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`