Anca Dragu, șefa Senatului României a declarat că, împreună cu Ludovic Orban, vrea să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru a vota moţiunea de cenzură. Într-o declaraţie făcută presei, Anca Dragu menţionează faptul că se simte hartuita de PNL care dorește să o demită.
Întreg scandalul moţiunii de cenzură a izbucnit în momentul în care cei din PNL, tabăra premierului Cîțu au susţinut că există o problemă asupra semnăturilor de pe document. Din această prismă, Guvernul a decis sesizarea CCR pentru un posibil conflict între Parlament și Executiv.
Parcursul moţiunii de cenzură nu poate fi oprit de sesizarea CCR
Pe de altă parte, sesizarea către CCR asupra moţiunii de cenzură nu poate influenţa parcursul documentului, susţine Anca Dragu:
„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de față din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moțiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moțiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituție, după trei zile de la citire, moțiunea trebuie să intre în dezbatere și vot. Atenție, Constituția spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală și atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, șapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (…). Dar pentru votul pe moțiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toți parlamentarii. Cu siguranță, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL și PSD nu vor să participe în acest proces”, afirmă Anca Dragu.
Anca Dragu încearcă, alături de Ludovic Orban, să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru a vota moţiunea de cenzură
Într-o declaraţie făcută presei, șefa Senatului României, Anca Dragu, a declarat faptul că încearcă împreună cu șeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru a vota moţiunea de cenzură.
”Este pe de o parte decizia Birourilor Permanente reunite, dar și președinții Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moțiunea de cenzură își urmează parcursul constituțional. Avem un dialog (cu Ludovic Orban-n.r.), a fost solicitarea de altfel a liderilor de grup în ședința de săptămâna trecută, pentru convocarea plenului săptămâna aceasta, pentru dezbatere și vot”.
În altă ordine de idei, Anca Dragu a declarat faptul că se simte hartuita de PNL în contextul în care liberalii încearcă să o demită de la șefia Senatului României:
„Eu văd declarații războinice venite din partea PNL-aripa Cîțu și hărțuire de-a dreptul la adresa mea. Adică da, cred că nu se vor opri. Numai că demiterea președintelui Senatului trebuie să se facă cu majoritatea senatorilor, asta înseamnă că trebuie să se întâmple demiterea cu votul PSD-ului”, conchide Dragu.
În ultima şedinţă a plenului reunit a ieşit un scandal în toată regula. Vorbim despre faptul că la citirea moţiunii de cenzură, Florin Roman a fost protagonistul unor scene reprobabile. Acesta a refuzat să părăsească scaunul de președinte de ședință.