Magazin

Seceta continuă să afecteze recoltele și în acest an. Află cum îți poți proteja producția agricolă

Publicat: 20 mai 2022
sol arid
Află cum îți poți proteja producția agricolă

Precipitațiile abundente întârzie să apară și anul acesta în multe regiuni din țara noastră, iar asta nu poate fi decât o veste rea, atât pentru producătorii agricoli, cât și pentru micile gospodării rurale. Pentru ca această perioadă să nu te ia prin surprindere, este bine să faci anumite pregătiri, pentru ca plantele tale să se dezvolte în condiții normale. Resursele de apă pe care le ai la dispoziție, în afara precipitațiilor sezoniere, sunt extrem de importante și trebuie exploatate la maximum.

Iată cum poți face acest lucru, pentru a minimiza cât mai mult impactul secetei din acest an asupra producției tale

Extrage apa din fântâni și puțuri cu ajutorul unui hidrofor de adâncime. Pentru unele localități fântânile pot rămâne singurele surse de apă în cazul unei secete, iar atunci când apa scade, poate să fie o adevărată provocare extragerea ei manuală. Cea mai bună soluție pentru această problemă este achiziționarea unui hidrofor cu ejector, pus la dispoziția ta de către Shop-einstal.ro. Acesta acționează la adâncimi, în general până la 30 de metri, astfel încât poate reprezenta o soluție la îndemână pentru furnizarea apei în gospodărie, sau prin conectarea sa la sistemul de irigație.

Conservă umiditatea solului printr-un material special. Aceste materiale capabile să mențină umiditate solului poartă denumirea de mulci, și sunt reprezentate fie de folii de plastic, fie de orice alt strat cu o componentă diferită față de cea a solului tău (așchii de scoarță, piatră zdrobită, compost sau chiar cauciuc). Dacă este aplicat corect, îți va salva producția și împotriva altor dăunători, precum sunt buruienile. Mulciul împiedică evaporarea apei, în momentul irigării, contribuind la un consum mai mic, și un proces mult mai eficient.

Dacă apari ploi sporadice, ia în calcul colectarea apei provenite din această sursă. Poți face acest lucru oricând sunt anunțate precipitații, chiar și iarna, sub formă de zăpadă, ca mai apoi să utilizezi aceste resurse pentru udarea plantelor. Este de ajuns să plasezi în curtea ta câteva recipiente mari, care se vor umple chiar dacă nu ești acasă în acel moment.

Înainte să arunci apa din casă în scurgere, gândește-te dacă o mai poți utiliza în alt scop. Cu siguranță ți s-a întâmplat de multe ori să arunci o cantitate de apă curată, fără să iei în calcul cea mai simplă întrebuințare: udarea plantelor și a grădinii. Deși o să fie mai dificil la început să colectezi toată această cantitate de apă, în timp va deveni un gest normal, făcut chiar din reflex. Ai grijă, însă, la apa cu detergent sau cu alți agenți chimici care pot distruge natura.

Verifică regulat sistemul de irigare, și asigură-te că este poziționat corect. Îți dorești ca apa să ajungă pe plante, și nu pe gard, pereții solarului sau în alte locuri care nu necesită udare. Dacă aspersorul tău aruncă pretutindeni apă, tot ce vei obține este un consum mai mare, nedorit într-o perioadă secetoasă.

Deși este un fenomen cu care nimeni nu își dorește să se întâlnească, seceta afectează din ce în ce mai multe regiuni, însă o pregătire prealabilă și câteva măsuri de economisire a apei, îți vor ajuta producția agricolă să rămână în parametrii normali. Protejează-ți plantele și bucură-te de roadele lor.

Sursă foto:pexels.com
Comentarii
Adauga un comentariu