International

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, atacat de ministrul de Externe al Coreei de Nord

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretarul general al ONU Antonio Guterres atacat de ministrul de Externe al Coreei de Nord
Ministrul de Externe al Coreei de Nord l-a numit pe pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU „marioneta Statelor Unite”

Ministrul de Externe al Coreei de Nord l-a numit pe pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU „marioneta Statelor Unite”, în contextul în care acesta s-au alăturat SUA pentru a condamna ultima lansare a rachetei balistice intercontinentale de către Phenian. Timp de câteva luni, Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice.

După lansarea rachetei balistice, Consiliul de Securitate al ONU va convoca o reuniune de urgenţă la solicitarea Japoniei. Încă nu este clar dacă Consiliul va impune noi sancţiuni impotrica Phenianului, întrucât China şi Rusia s-au opus celor mai recente încercare de a face acest lucru.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, atacat de ministrul de Externe al Coreei de Nord

Vineri, 18 noiembrie 2022, Antonie Guterres a declarat că denunţa lansarea rachetei şi a îndemnat statul să „renunţe imeidat de la orice altă acţiune provocatoare”.

Choe Son-Hui, ministrul nord-coreean de Externe a venit cu o reacţie în acest sens, menţionând că ultimele sale funcţii „demonstrează clar că este o marionetă a Statelor Unite”.

”Îl privesc adesea pe secretarul general al ONU ca pe un membru al Casei Albe sau al Departamentului de Stat al SUA. Regret profund că Secretarul General al ONU a adoptat o atitudine foarte deplorabilă, nerespectând scopul și principiile Cartei ONU și misiunea ei corespunzătoare de a menține imparțialitatea, obiectivitatea și corectitudinea în fiecare problemă”, a răspuns ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son-Hui, într-o declarație publicată de presă de stat din țară.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu raza lungă de acţiune în Japonia pe 18 noiembrie 2022. Racheta a zurat 6.100 de kilometri a a atins o altitudine maximă de 15 kilometri.

În funcție de focos, ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a menţionat ca o rachetă precum cea lansatăpe 18 noiembrie ar putea avea o rază de acțiune extrem de mare, ”în acest caz, ar acoperi întregul teritoriu a Statelor Unite”.

Ministrul a vorbit despre ”un act nesăbuit care amenință Japonia, regiunea și întreaga comunitate internațională”, și a adăugat că Tokyo va continua să coordoneze cu Statele Unite, Coreea de Sud și alte țări pentru a răspunde provocărilor Phenianului.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei

Vă aducem aminte că la începutul lunii octombrie 2022, a fost panică în Japonia din cauza faptului că Coreea de Nord a tras o rachetă suspectată a fi balistică deasupra țării. Autoritățile comuniste ar fi vrut în acest fel să atragă atenția SUA. Rachetă balistică care a declanșat panică în Japonia a fost trasă de Coreea de Nord și a călătorit aproximativ 4.500 km (2.800 mile) înainte de a cădea în Oceanul Pacific – suficient de departe pentru a lovi insula americană Guam dacă ar urma o altă traiectorie. Este prima lansare de rachetă nord-coreeană asupra Japoniei din 2017.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice timp de câteva luni. Dacă va continua să o facă, statele vor veni cu un răspuns, întrucât ONU interzice testarea de arme balistice și nucleare. Zburarea rachetelor către sau deasupra altor țări fără nicio avertizare sau consultare prealabilă contravine, de asemenea, normelor internaționale. După ce secretarul general al ONU i-a cerut Coreei de Nord să renunțe la astfel de provocări, autoritățile nord-coreene l-au învinuit că are o atitudine „deplorabilă”.

Adauga un comentariu