Prima pagină » Culinar » Secrete pentru gogoși pufoase – De ce nu se pune zahăr în aluat
Secrete pentru gogoși pufoase - De ce nu se pune zahăr în aluat

Secrete pentru gogoși pufoase – De ce nu se pune zahăr în aluat

13 apr. 2021, 12:09,
în Culinar

Pentru micul dejun de weekend, nişte gogoşi cu zahăr pudră ori cu magiun sunt nemaipomenite. Pufoase, delicioase şi săţioase. Le poţi face clasic, după reţeta bunii, sau poţi încerca o metodă modernă, din cofetării şi patiserii. Înainte de a te apuca de gătit, află câteva secrete ca să îţi iasă gogoşi pufoase.

Trucurile sunt adunate de la gospodine pricepute. Pot părea nesemnificative ori chiar banale, dar, de fapt, ele îţi garantează textura aerată şi fină. Spre exemplu, ştii că nu prea trebuie să pui zahăr în aluat? Dacă pui, trebuie foarte puţin. Află răspunsul din acest material.

Secrete pentru gogoşi pufoase. Trucurile gospodinelor

Iată câteva secrete despre modul de preparare al gogoşilor:

  • ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei în momentul în care te apuci de gătit. Aşadar, asigură-te că le scoţi din frigider cu câteva ore înainte de a le amesteca;
  • dacă foloseşti drojdie uscată, trebuie mai întâi dizolvată cu puţin lapte călduţ;
  • folosește făină de cea mai bună calitate. Testează făina 550;
  • făină trebuie cernută înainte, pentru a sparge eventualii bulgăraşi, din cauza cărora gogoşile nu vor avea textură pufoasă;
  • dacă făina este uscată şi de calitate, foarte posibil să fie nevoie să pui un pic mai mult lapte decât scrie în reţetă. De ce? Pentru că va avea o capacitate de absorbţie a umidităţii mai mare;
  • dacă vrei să frămânţi manual aluatul, mai întâi omogenizează ingredientele cu lingura, apoi frământă cu mâinile;
  • untul se încorporează treptat şi topit. Nu trebuie să fie fierbinte;
  • aluatul de gogoşi trebuie frământat în jur de 15 minute cu mâinile. În cazul în care foloseşti robot, atunci redu timpul la numai 10 minute.

Cum se prăjesc gogoşile

Pentru a face gogoşi bune şi pufoase, ai nevoie de ulei şi de o tigaie. Pune uleiul în tigaie şi ai grijă să se încingă bine. Abia când ajunge la o temperatură înaltă, pune gogoşile la prăjit. Dacă le pui mai devreme decât trebuie, ele vor absorbi mult ulei. De asemenea, imediat ce s-au prăjit pe ambele părţi, scoate-le din tigaie şi pune-le pe nişte prosopele absorbante de bucătărie. Astfel, vei îndepărta orice exces de ulei.
Cum îţi dai seama că ai făcut gogoşi pufoase? Ei bine, găurile din miezul gogoşilor sunt dovada că aluatul a avut consistența perfectă, dar şi că a stat suficient timp la dospit, iar apoi la prăjit.
În al doilea rând, din aluatul frământat poţi rupe bucăţi, pe care să le modelezi sub formă de bilă. Pe acestea lasă-le la crescut, apoi modelează-le şi pune-le la prăjit.

Zahărul – Ingrediente de evitat

Zahărul nu este un ingredient interzis când e vorba de gogoşi, dar este important să ştii când anume să-l foloseşti. În aluat, spre exemplu, se pune foarte puţin. De ce? Pentru că zahărul se arde în momentul în care gogoşile se prăjesc în uleiul încins.
Dacă pui zahăr mult, aluatul nu va creşte suficient. În plus, gogoşile se servesc cu zahăr pudră. Aşadar, e un motiv în plus, să nu pui mult zahăr în compoziţie.

Ca să te îndulceşti în această perioadă, încearcă nişte gogoşi de post sau nişte clătite fără lapte.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2025
25 decembrie 2025
Articole similare
Drumurile din comuna Oțeleni vor fi modernizate! Primăria caută firme pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 2,4 milioane de euro
02:00
Drumurile din comuna Oțeleni vor fi modernizate! Primăria caută firme pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 2,4 milioane de euro
Specialiștii din domeniul juridic – despre noile reguli fiscale și sancțiuni legale care pot afecta persoanele fizice și juridice din 2026: „Impactul va fi resimțit nu doar la impozitul pe profit, ci și la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a TVA pentru anumite categorii de bunuri și servicii”
02:00
Specialiștii din domeniul juridic – despre noile reguli fiscale și sancțiuni legale care pot afecta persoanele fizice și juridice din 2026: „Impactul va fi resimțit nu doar la impozitul pe profit, ci și la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a TVA pentru anumite categorii de bunuri și servicii”
Aeroportul Internațional din Iași va cheltui peste 4 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță a sistemelor de securitate
02:00
Aeroportul Internațional din Iași va cheltui peste 4 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță a sistemelor de securitate
Localnicii din comuna Șcheia au ajuns la disperare! Pe drumul din satul Poiana Șcheii este groapă lângă groapă. Primar: „Nu e chiar atât de speriat, sunt alte drumuri mai rele”
02:00
FOTOVIDEO Localnicii din comuna Șcheia au ajuns la disperare! Pe drumul din satul Poiana Șcheii este groapă lângă groapă. Primar: „Nu e chiar atât de speriat, sunt alte drumuri mai rele”
Combinatorul șef din primărie stă bine pe cash
02:00
Combinatorul șef din primărie stă bine pe cash
Un preot din Iași a colindat, împreună cu 22 de copii, pentru a strânge bani de excursie. Părintele Ștefan Popescu: „Ei își doresc să meargă la mare”
02:00
Un preot din Iași a colindat, împreună cu 22 de copii, pentru a strânge bani de excursie. Părintele Ștefan Popescu: „Ei își doresc să meargă la mare”
Muzeul Național al Literaturii a inaugurat expoziția dedicată personajelor lui Ion Creangă. Bojdeuca poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00
02:00
Muzeul Național al Literaturii a inaugurat expoziția dedicată personajelor lui Ion Creangă. Bojdeuca poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00
Scandal în club cu Mișu, premarul?
02:00
Scandal în club cu Mișu, premarul?
Acești tineri au dat lovitura cu un produs unic în Iași. Folosesc rețetele autohtone din Italia: „Nu există mulți producători care fac așa ceva”
02:00
FOTO Acești tineri au dat lovitura cu un produs unic în Iași. Folosesc rețetele autohtone din Italia: „Nu există mulți producători care fac așa ceva”
Se anunță noi jucători la Politehnica Iași! Echipa are nevoie de 4 fotbaliști pentru a acoperi posturile după plecările din ultimele săptămâni
02:00
SPORT Se anunță noi jucători la Politehnica Iași! Echipa are nevoie de 4 fotbaliști pentru a acoperi posturile după plecările din ultimele săptămâni