Friptura nu lipsește de pe masa de Crăciun a niciunei familii, fiind un preparat tradițional iubit de toată lumea. Pentru a prepara o friptură cât mai fragedătrebuie să urmezi câțiva pași importanți atunci când pui carnea de la cuptor.
Secretul pentru o friptură de Crăciun cât mai fragedă
Dacă îți dorești o carne cât mai fragedă și moale ar trebui să o stropești cu un amestec de apă și oțet sau cu zeamă de lămâie, înainte să o pui în cuptor. Ideal ar fi să o ții într-o marinată din 100 ml ulei, 100 ml de zeamă de lămâie și condimente după gust (sare, piper, chili, oregano, busuioc, cimbru) cel puțin jumătate de oră, înainte să o așezi în tavă.
După ce pui carnea la cuptor, adaugă și 100 ml de vin, pentru aromă dar și pentru frăgezire.
Carnea va fi foarte aromată și fragedă și dacă o împănezi cu bucățele mici de slănină. Această se va topi și va face friptură delicioasă. Un mic truc: ține slănina în congelator înainte de a o folosi, astfel va pătrunde mai ușor în crestăturile făcute în carne.
Un alt truc foarte eficient este sigilarea cărnii. Mai exact, trebuie să rumenești ușor bucata de carne în tigair, prntru ca ea să îți păstreze sucurile în interior și astfel să devină foarte fragedă. Așeaz-o în tigaia bine încinsă 2-3 minute, pe o parte și pe alta, apoi bag-o la cuptor.
Nu uita să scoperi carnea cu folie de aluminiu. Ea are deja o crustă delicioasă pentru că ai prăjit-o ușor în tigaie înainte să o pui ăn cuptor, așa că nu îți face probleme că va deveni prea moale. Îndepărtează folia cu 10-15 minute înainte să oprești cuptorul.