Actualitate

Ședința de lucru de la Palatul Cotroceni a început. Noi măsuri drastice vor fi impuse pentru români

Publicat: 20 oct. 2021
Preşedintele Klaus Iohannis a început, la ora 17:30, o şedinţă de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea epidemiei de COVID-19

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la ora 17:30, o şedinţă de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea epidemiei de COVID-19, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, la şedinţă participă premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltan Cseke, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, precum şi preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

Ce măsuri ar putea fi luate după ședință

Măsuri care să restrângă mobilitatea, dar şi intrarea şcolilor în online, precum şi interzicerea circulaţiei între localităţile cu o incidenţă mare, vor fi discutate miercuri, de responsabilii pentru gestionarea pandemiei cu preşedintele Klaus Iohannis, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

Pe lista de măsuri care vor fi discutate la Palatul Cotroceni se află certificatul verde la locul de muncă, închiderea magazinelor dupa o anumită oră şi interzicerea activităţilor care pot crea aglomerări, au precizat surse oficiale pentru News.ro.

În contextul creşterii numărului de cazuri, este posibil să se ajungă la închiderea şcolilor şi trecerea în online. De altfel, în Capitală, foarte multe şcoli se află deja în online, iar de săptămâna viitoare, elevii din ciclul primar intră într-o scurtă vacanţă, de o săptămână.

Altă măsură vizată este carantina generală sau zonală, în funcţie de rata de incidenţă, dar şi interzicerea circulaţiei între localităţile care au un număr mare de cazuri.

Potrivit sursei citate, nu se ia în calcul, deocamdată, introducerea stării de urgenţă în România.

Klaus Iohannis a anunțat ședință de marți

Şedinţa a fost anunţată încă de marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

„Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a anunţat Klaus Iohannis într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Marţi, România a înregistrat cifre record de îmbolnăviri de COVID-19, dar şi de decese la persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Potrivit şeful statului, pregătirea pentru valul 4 al pandemiei, pe fondul unei campanii de vaccinare anti-COVID care s-a mişcat „mult prea lent”, a fost „deficitară”, cauzele fiind multiple.

Preşedintele a subliniat că vaccinarea anti-COVID este singura soluţie pentru a opri valul pandemic „foarte agresiv”, evidenţiind că este necesară adoptarea în regim de urgenţă de către Parlament a prevederilor privind certificatul verde sau a altor măsuri care să ducă la „reducerea pe termen scurt a mobilităţii şi interacţiunii umane”.

Adauga un comentariu