Local

Un milion de lei direcţionaţi spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean pentru noi acţiuni de prevenire şi combatere a noului #coronavirus! – LIVE VIDEO

Publicat: 29 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un milion de lei direcţionaţi spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean pentru noi acţiuni de prevenire şi combatere a noului coronavirus - LIVE VIDEO

Noi aparate de testare moleculară PCR vor fi achiziționate în regim de urgență de Consiliul Județean Iași. Acestea vor fi repartizate la Spitalul de Neurochirurgie, Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii ”Sfânta Maria”, Maternităților ”Cuza Vodă” și ”Elena Doamna”.  

UPDATE: Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, în regim de urgenţă, pentru a direcţiona suma de 784 mii lei din excedentul bugetului  Consiliului Judeţean către Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” (392 mii lei) şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie (392 mii lei) în vederea achiziţionării a două sisteme de diagnostic molecular Real-Time PCR pentru testarea pacienţilor şi a cadrelor medicale.

Totodată, a fost inclusă în buget suma de 289,14 mii lei pentru achiziţia de medicamente, reactivi, echipamente şi materiale sanitare pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” (143,14 mii lei) şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” (146 mii lei).

“Suntem foarte aproape de activarea scenariului 4 ca urmare a răspândirii pandemiei, ceea ce înseamnă transmiterea bolii pe scară largă, fapt care, cel mai probabil, va conduce la o suprasolicitare a sistemului de sănătate. Acest lucru nu se va întâmpla doar la noi, ci s-a petrecut deja şi în ţări precum Italia, Spania, Germania, Franţa şi SUA. Din păcate, pericolul este iminent şi am hotărât să luăm o nouă serie de măsuri care să protejeze în primul rând personalul medical din spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Nu vreau să ajungem în situţia de la Suceava, unde foarte multe cadre medicale au fost infectate de pacienți despre care nu știau că sunt purtători ai virusului.

Motivat de acest fapt şi în urma discuţiilor purtate cu managerii celor 6 spitale din subordine am ajuns la concluzia că este foarte important ca unităţile medicale să dispună de aparate de testare pentru depistarea virusului. În moment, avem două astfel de aparate: unul deja funcţional la Spitalul de Boli Infecţioase şi unul care va fi instalat zilele următoare la Maternitatea Cuza Vodă. Pentru a proteja personalul medical din aceste spitale, vom proceda la testarea tuturor pacienţilor care vor veni pentru tratament, indiferent de patologie. În acest fel ne luăm măsuri de siguranţă că vom păstra spitalele intacte. Urmează o perioadă foarte grea.

Cu banii alocaţi astăzi, 1,07 milioane lei, ajungem la un total de 7,3 milioane lei direcţionaţi de CJ pentru acţiuni de prevenire şi combatere a noului virus.

Mă aştept la solidaritate din partea tuturor şi la un sprijin mult mai consistent din partea guvernului. Să lăsăm orgoliile politice la o parte şi să punem toţi umărul la depăşirea acestei crize. În funcţie de modul în care vor evolua lucrurile este foarte posibil să mai convoc consilierii judeţeni în astfel de şedinţe de urgenţă pentru a aloca fonduri sau a dispune măsuri în vederea combaterii pandemiei. Este un război pe care nu avem voie să îl pierdem!” a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Întrunirea de astăzi a aleșilor s-a desfăşurat în sistem on line, fiind prima şedinţă de acest fel organizată de vreun consiliu judeţean din ţară.

În urmă cu câteva zile, CJ a redirecţionat 6,23 milioane lei către cele şase spitale din subordine, pentru achiziţia în regim de urgenţă de echipamente, aparatură, materiale de dezinfecţie şi aparate speciale pentru lupta cu pandemia Covid-19.

Știrea inițială

În acest sens, președinele CJ, Maricel Popa a convocat pentru astăzi o nouă ședință de îndată a aleșilor județului. Având în vedere prevederile stării de urgență, întrunirea consilierilor județeni se va desfășura on-line, în întervalul orar 10.00- 11.00. 

”Este neapărată nevoie să aducem urgent la Iași, astfel de aparate. La nivel național, numărul cazurilor de infectare crește de la o zi la alta, la fel și numărul persoanelor decedate, ceea ce ne îngrijorează. De aceea, este necesară testarea tuturor pacienților care se adresează unităților medicale. În acest fel, vom putea stopa răspândirea virusului în unitățile medicale iar cadrele sanitare vor fi protejate. Situația de la Spitalul Județean Suceava sau din alte unități unde zeci de cadre medicale au fost diagnosticate cu Coronavirus, după ce au intrat în contact cu pacienți netestați care s-au dovedit ulterior infectați, nu trebuie să se repete. Nu vrem să riscăm să ni se îmbolnăvească personalul medical, și nici să transformăm spitalele în focare de COVID 19 mai ales că unitățile din subordinea CJ sunt regionale. Doar testând fiecare pacient precum și personalul, vom putea să ne protejăm spitalele de ceea ce se întămplă în alte unități din țară și să depistăm toate persoanele infectate”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

În urmă cu câteva zile, CJ a redirecționat 6,23 milioane de lei către cele șase spitale din subordine, pentru achiziția în regim de urgență de echipamente, aparatură, materiale de dezinfecție și aparate speciale pentru lupta cu pandemia Covid 19.

Publicată de Consiliul Judeţean Iaşi pe Sâmbătă, 28 martie 2020

Adauga un comentariu