Aleșii locali se vor întâlni astăzi, 29 mai 2023, la Palatul Roznovanu din Iași. Va fi organizată o ședință importantă unde vor fi votate 40 de proiecte de hotărâre.
UPDATE4: Proiectele C1, C2, C3, C4 au fost aprobate.
UPDATE3: Proiectele 31, C5 și C6 au fost retrase.
Ordinea de zi a fost aprobată.
Proiectele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 au fost aprobate.
Proiectul 21 nu a fost aprobat.
Proiectele 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 au fost aprobate.
Proiectul 32 a fost aprobat. PNL propune Ciprian Bostan pentru a fi președinte de ședintă în cadrul CL.
UPDATE2: A fost votat de către plen ca trei cetățeni din Iași să ia cuvântul astăzi în cadrul ședinței ordinare.
Cetățeanul Mihai Harcătă:
„La stradela Plopii fără Soţ, peste 100 de locuitori așteaptă să fie reabilitată integral. Strada Păun pe o porțiune de 2 km, nu este racordată la apă – canalizare. Am văzut bidoane de apă, cum stau oamenii și aduc apa de la 2-3 km ca să aibă cu ce sa spele. Rugămintea mea este ca măcar pentru cele 2 străzi, dacă este vreun proiect”.
Cetățeanul Găina Simflota:
„Îl rog pe domnul primar să vină o dată să vadă cum stăm fără apă. M-am saturat să merg la fântână și să iau apă”.
Primarul Mihai Chirica:
„ApaVital nu este în subordinea noastră, Citadin nu este în subordinea noastră. Am publicat situația străzilor care vor intra în lucrări. Noi nu suntem împotriva acestui lucru. Toate sesizările le transmitem către operator pentru ca noi să putem face programul de investiții. Noi avem unele străzi pe care le-am amânat la asfaltare și am rugat să urgenteze lucrările de apă și canalizare. Vom lua din nou legătură cu ApaVital să vedem dacă au sursa. Le-am dat aprobări pentru rezervoare de apă. Zona Păun nu au de unde să furnizeze. Au un program de 7 rezervoare pentru a putea furniza. Plopii fără Soţ este publicată, este la contractare și are perioadă de execuție 8 luni”.
Cossette Chichirău (USR):
„Mă bucur că poate începem să mai punem apă și canalizare și să mai asfaltăm în municipiul Iași. Vă felicit că aţi venit aici, cei din Bucium. Astăzi aş vrea să vorbim despre problema lunii cea a aeroportului. Știm că se lucrează însă sunt probleme foarte mari în continuare cu aducerea oamenilor de la aeroport și către aeroport. Am asistat la niște scene de groază. Era spre miezul nopții, aţi trimis 3 autobuze, dar erau prea puține. Nu putea veni nimeni să ne ia de la aeroport. La câteva săptămâni de la deschiderea acestei noi proceduri încă sunt probleme foarte mari. Dacă nu reușiți să rezolvați o problemă atât de simplă nu știu cum ați putea să rezolvați probleme mai complicate. Nu vrem să creăm probleme turiștilor care urmează să vină știți foarte bine vara asta”.
Camelia Ciornea (PMP):
„Aș vrea să îi întreb pe domnii din Bucium, dacă au luat legătura cu consilierii din zonă, a unui partid anume. Dacă ați pus problema dumneavoastră în timpul unei întâlniri?”
Cetățeanul Mihai Harcătă:
„Veniți doamna să vedeți. Nu se poate aşa ceva (n.r. ieșeanul este recalcitrant). Niciodată nu ați venit să vedeți ce e acolo!!! De 10 ani ne chinuim”.
Iulian Hușanu (USR):
„Într-adevar zonele nemodernizate stau pe un butoi de pulbere. Într-adevar oamenii au luat legătura cu mine, oricum situația este neafiliată politic. Oamenii suferă”.
Primarul Mihai Chirica:
„Noi am venit doar ca o mână de sprijin pentru CJ (n.r. referire la aeroport). Comunicarea este de fapt principalul ingredient care lipsește. Pentru cele 2 curse de miercurea trecută noi nu am fost înștiințați. Două curse care s-au cumulat întru-n avion mare, au fost 2 de acest gen. Noi am operat în funcție de graficul pe care îl aveam. Am avut această discuție și cu domnul director Vatră, am rugat să fim informați măcar cu o oră înainte pentru a putea aduce personal de acasă să putem opera optim. În ceea ce privește propunerile referitor la străzile din Bucium, în această săptămână începem lucrările pe Șoseaua Bucium, nu vom întrerupe pasajul Socola, cum nu o vom întrerupe nici pe cea din Bucium. Este acest mare risc pe care îl suportam de fiecare dată cu rețelele îngropate. O să vă ținem la curent”.
Florin Briaur (PMP):
„Astăzi la şedinţa de CL am decis să aduc trofeul de campion pe care Politehnica Iași l-a obținut, în semn de prețuire pentru sprijinul pe care l-am obținut de la CL. Iată că atunci când ne-am unit toti cu forțele au apărut și rezultatele. Avem o echipă care va juca în Superligă. Am încredere ca împreună fără să politizăm vom găsi soluții pentru a finanța sportul. Suntem într-un moment festiv pentru care trebuie să ne bucurăm. Sper să avem încă un motiv de bucurie. Sperăm ca Politehnica Iași să fie în prima ligă”.
Manuel Bostan (PNL):
„Având în vedere că există o preocupare reală și anumite îngrijorări în legătură cu Sala Polivalentă din Iași, să ne spună domnul primar care este stadiul dosarului”.
Primarul Mihai Chirica:
„Sala polivalentă este la avizare, nu este nici o problemă de nici un fel, am şi mutat amplasamentul cu 260 mp, am refăcut și studiul geotehnic. Așteptăm să vedem hotărârea de guvern, este propusă la licitație pentru acest an. Este pusă în lista de investiții”.
Mugurel Laicu (PSD):
„La piaţa CUG este o mică trecere de pietoni din păcate șoferii nu prea o respectă. La un capăt este o ţeavă fără să aibă un indicator. Este pericol de accidente. Parcul Ciurchi s-a promis aici că va fi modernizat. Când preconizaţi că vor începe lucrările? Străzile din Valea Adâncă, Emil Honoriu, trebuie să între la reparație sunt foarte multe gropi. O idee pentru un mic proiect. La fiecare trecere de pietoni să fie puse semne de interzis vorbirea la telefon și căşti pe urechi”.
Primarul Mihai Chirica:
„Parcul Ciurchi este în faza de proiectare. Luăm în calcul redeschiderea pe ambele sensuri pe strada Răzoarelor”.
Răzvan Timofciuc (USR):
„Domnule primar astăzi este a doua zi când profesorii ies și protestează pentru demnitate mai degrabă decât pentru salarii. Săptămâna trecută a fost cel mai mare protest din ultimii 30 de ani. Mâine vor merge la București profesori din Iași pentru a-și cere drepturile. În ceea ce privește dotările, noi facem depășim 63 de şcoli care vor fi dotate cu fonduri europene. Noi putem face punctual câte ceva, crearea unui cadru mai bun în interiorul şcolii și sprijinirea în dezvoltarea profesională. Propun un proiect să alocăm de la bugetul local fonduri pentru formarea profesională a profesorilor. Mai exact în ceea ce privește tehnologia. Voi depune un proiect pentru cursuri de formare profesională pe zona digitalizării. Revendicările profesorilor sunt perfect legitime”.
UPDATE: Ședința a început!
Lista proiectelor supuse la vot
Modificati HCL cu pacarile in Iasi. Luati in calcul si masinile electrice ca sunt de cativa ani in Iasi. Nu le vedeti? Va amintiti de ele doar cand faceti discursuri sforaitoare antipoluare. In rest, milioane si milioane la licitatii. Atata stie Nistor&Grigoras. Primarul se face ca nu-i vede.