Astăzi, 29 septembrie 2023, de la ora 10.00, plenul Consiliului Local Iași se reunește la Palatul Roznovanu pentru a supune votului peste 50 de proiecte de hotărâre.
UPDATE 5: Ședința s-a încheiat.
UPDATE4: Se votează proiectele de hotărâre:
- Proiectul 9 a fost aprobat. PSD și USR s-au abținut de la vot.
- Proiectele 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 au fost aprobate.
- Proiectul 19 va fi discutat săptămână viitoare într-o şedinţă extraordinară.
- Proiectele 20, 21 au fost aprobate.
- Proiectul 22 a fost aprobat, USR s-a aprobat de la vot.
- Proiectele 23, 24, 25, 26, 27, 28 au fost aprobate.
- Proiectul 29 a fost votat și aprobată amânarea.
- Proiectele 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 au fost aprobate.
- Proiectul 44 a fost retras.
- Proiectele C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9 au fost aprobate.
UPDATE3: Proiectele 19 și 44 au fost retrase de pe ordinea de zi.
Proiectele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 au fost aprobate.
Ovidiu Laicu (PSD), referitor la Proiectul 8.
„Dumneavoastră ne lansați o provocare prin a aproba acest credit. Să nu uităm că noi mai derulăm niște credite. Eu am solicitat de nenumărate ori o întâlnire scurtă pentru această problemă a termoficării. Achiziția de cărbuni din cât m-am documentat eu a fost una foarte grea. A fost primul an după ce am preluat această cruce deci cheltuielile au fost de aproximativ 85 de milioane de euro deci o sumă apăsătoare pentru buget. Tânărul Baciu aş fi vrut să ne prezinte un raport de nenumărate ori. Costă cărbunele, cât costă transportul, cât costă certificatele verzi etc.. Nu am primit nici un raport, ne informăm și noi din presă. Trebuie să ne gândim la o măsură. Trebuie să ne uităm și la bugetul general. Încă nu am intrat într-un colaps dar nu suntem departe să nu putem achita lucrările care sunt în derulare și să nu mai avem bani să plătim facturile. Nu știu domnule primar dacă s-a făcut o analiză cu specialiști cum alte municipii au depășit această criză să spun”.
Primarul Mihai Chirica:
„Sistemul de termoficare este unul dintre cele mai moderne din România. Toată politica europeană este de promovare a sistemelor de termoficare în regim standardizat. Anul trecut Comisia Europeană a decis după începerea războiului ca utilizarea gazului să fie declarată energie verde. S-a luat această decizie. Sistemul nostru este compus din 2 centrale, pe cărbune și gaze. Ambele sunt funcționale. Anul trecut am funcționat fără întrerupere. Noi cumpărăm de pe bursă. Sunt două mari burse. Contractul este unul public, s-au adăugat 82 de dolari pe tonă pentru tot ce înseamnă descărcare. Am reușit să activăm căile ferate române. Anul acesta din discuțiile personale cu primari din România, cu domnul Ciolacu a fost foarte clar. Presiunea financiară pe noi a venit de la CO2. Din obligația referitor la cumpărarea acelor certificate de CO2. Ceea ce nu am înțeles ce se întâmpla în ţară este faptul că noi am satisfăcut această obligație. Suntem cel mai mare oraș care are plătite toate certificatele. Problema noastră este de a găsi resurse pentru combustibilul care urmează. Față de alte orașe ceea ce ne lipsește acum este sursa de gaz. Aducțiune de gaze naturale pentru centrala de la Holboca. Noi acolo nu avem gaze naturale. Ambele centrale au fost abordate ca fiind funcționare. Suntem pregătiți pentru ambele soluții avem contract semnat cu Romgaz. Pentru care 8,3 milioane de lei va trebui să achităm ca avans. Cinci bănci mari ale României au anunțat că putem colabora. Noi nu o să mai stăm la mâna Transgaz.
Iarna nu știm cum va fi, nu știm dacă suma totală va fi necesară. Vom avea o perioadă de graţie, o perioadă de 5 ani de zile să fie rezonabil pentru un credit de consum. Cu posibilitatea unui comision cât mai mic și deja sunt scrisori de intenție cu comision 0. Astăzi gradul de îndatorare a municipiului este de 4,63%. Nivelul maxim de îndatorare este de 30% deci suntem în grafic. Din fericire noi nu suntem într-o situație atât de grabă datorită faptului că ne continuăm procesul de modernizare. Iaşul nu are tarifele cele mai mari. Preţurile pe care pe noi urmează să le modificăm sunt cele ale populației. Obligația plății, datoriei față de mediu a fiecărui consumator de combustibil fosil va veni la uşa fiecărui consumator. Guvernul României ţine sub atenție acest aspect. Cam acestea sunt considerentele pentru care noi astăzi am apelat la aplicarea unui împrumut”.
Ovidiu Laicu (PSD):
„Eu am înțeles. Anul trecut s-a rezolvat, anul ăsta facem credit dar la anul?”
Mihai Chirica, primar Iași:
„Până nu încetează războiul lucrurile se vor schimba de la oră la alta, nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu preţurile”.
Iulian Hușanu (USR):
„Acest eventual împrumut ar putea fi considerat un balon de oxigen momentan. Am înţeles că guvernul PNL și PSD nu dau deficitul bugetar la primării. Vă reamintesc că CET se află la un pas de a fi vândute. Vechea datorie de 700 de milioane de lei o facem uitată. Vrem 200 de milioane de lei acum împrumut dar guvernul ce face? Ne obligă să vindem cu un preţ caloria, ne cere bani pentru certificate verzi și acum să legifereze un împrumut care nu este spre dezvoltare”.
Mihai Chirica, primar:
„Atât aş spune. Amin!”
Proiectul 8 a fost aprobat: 10 abțineri și 14 voturi pentru. De la vot s-au abținut PSD și USR.
Consilierii au luat o pauză de 15 minute.
UPDATE2: Cele mai importante declarații:
Familia Ciaun, strada Fundac Păun:
„Am venit la primărie, am depus cerere, am dorit să vorbim cu domnul primar, dar nu am fost primiți. Noi plătim taxe de ani de zile pentru teren intravilan și ne-am trezit că am fost trecuți în extravilan. Acum 3 ani au fost inundații au venit în zonă viceprimarii, de 3 ani de zile avem problema asta dezvoltatorul și-a dat acordul că se va lărgi canalizarea și nu s-a făcut nimic. Doamna secretar am fost la dumneaei mi-a spus că terenul este extravilan. Am fost la ea am semnat certificatul de urbanism. Vecinul meu are aceeași speță. Mi-aţi transmis că aţi făcut o greșeală și nu ați identificat-o”.
Alexandru Musteață, arhitect șef:
„Din actele primite, în momentul în care s-au făcut suprapuneri este o neconcordanță asupra PUG-ului”.
Denisa Ionașcu, secretar:
„Am reținut modalitatea prin care domnul arhitectul șef a înțeles. Problema vine din partea serviciului de urbanism, nu secretarul poate decide intravilanul sau extravilanul. Eu nu vă pot preciza care dintre 2 documente este cel corect. Nu eu stabilesc limita, nu o identific și nu o pot clarifica. Limita clară, certă trebuia să își aibă reglementarea. Această întârziere este responsabilitatea arhitectului șef”.
Răzvan Timofciuc (USR):
„Regulamentul pe care primăria ar fi trebuit să îl finalizeze privind accesul copiilor pe terenurile de sport ale instituțiilor de învățământ. Există această posibilitate ca terenurile de sport să fie folosite de cetățeni. Trebuia până pe 3 mai ca primăria să finalizeze acest regulament dar nu s-a mai întâmplat nimic. Am făcut o solicitare de informații la Inspectoratul Școlar și vă aduc la cunoștință că 18 unități școlare nu au marcaje rutiere în apropierea lor. Incidența accidentelor rutiere este mai mare din cauza lipsei acestor indicatoare: Grădiniţa nr. 1, Grădiniţa Sf. Maria, Grădiniţa nr. 6, Grădiniţa nr. 20, Liceul Tehnologic de Mecatronică, etc. Pe baza unui răspuns tot de la ISJ Iaşi, 52 de unități de învățământ nu au asigurate servicii de pază. Asigură paza personalul din școală. Legea Educației obligă autoritățile locale să asigure paza școlilor. În alte şcoli părinții au plătit paza. Să luăm în calcul asigurarea de fonduri pentru ca aceste şcoli să aibă aibă pază. Legat de CTP, domnule director în legătură cu modul de administrare a stațiilor de tramvai. Din punctul meu de vedere patrimoniul public este devalizat. Legalitatea acestor locuri pe care le concesionaţi pentru reclame fără acordul primăriei. Prețul derizoriu pe care îl faceți acesta duce la decapitalizarea CTP. Ați închiriat 20 de euro pe lună. Vă rog să intraţi în legalitate și să revenit în Consiliul Local. Când va fi gata planul urbanistic general? An de an aveți același răspuns. Poate astăzi veți avea un răspuns concret”.
Mihai Chirica, primarul Iașului:
„Grădiniţa Sf. Maria este între strada Răzoarelor și Selgros, are trecere semaforizată. Cine v-a transmis această chestiune? Mai citiți și legislația. Și eu vreau ca o trecere de pietoni să treacă pe la mine prin sufragerie, nu se poate. PUG-ul este în lucru, sunt documentații finalizate, sunt contractate 5 PUZ-uri pe care lucrează deja specialiștii. Termenul de finalizare este de 12 luni. Vor intra în CL și le vom aviza. Regulamentul stă în dezbaterea CL (referitor la accesul ieșenilor pe terenurile de sport ale unităților scolare)”.
Iulian Hușanu (USR):
„Aleea Plopii fără Soţ au strâns semnături pentru modernizarea acestei străzi. Sunt aproximativ 700 de locuitori acolo. Tot în acel loc este un pod de lemn, aş dori introducerea proiectului pentru anul viitor”.
Ovidiu Laicu (PSD):
„Strada prof. Simionescu 32 este o parcare să îi spun aşa, acolo sunt parcate mașinile. Locatarii precizează că ar fi a primăriei și nu e asfaltată. Este un balast infestat și sunt probleme acolo. Ar fi bine dacă ar fi a primăriei pentru a rezolva. Revin cu solicitarea cetăţenilor de pe strada Cicoarei care doresc realizarea unei treceri de pietoni. Stradala Gheorghe Ivănescu, toate străzile din jur sunt asfaltate, stradela asta de 200-300 de m este pietruită, nu este asfaltată. Ar trebui și ea asfaltată”.
UPDATE: Ședința a început!
Ordinea de zi a fost aprobată.
Lista proiectelor supuse la vot