Actualitate

Ședință solemnă la 30 de ani de la Revoluție – LIVE VIDEO / UPDATE

Publicat: 16 dec. 2019

Parlamentul va marca astăzi, de la ora 12,00, printr-o şedinţă solemnă, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

UPDATE: „Avem datoria să le spunem că liberatea de a alege, de a trăi, de a ne face destinul, își are origine în Rezoluția 89. Astăzi este ceva normal să poți să te exprimi liber, să muncești peste hotare, să nu mai vorbești în șopată, cu lumina trasă. Azi e normal să fim europeni și să fim parteneri cu drepturi depline în UE și NATO. Asta e normalitatea în care ne-am obișnuit. Însă să nu uităm că liberatatea de azi are un preț în spate. Vărsarea de sânge. Cel mai bun mod de a îi cinsti e de a apăra drepturile câștigate”, a spus Marcel Ciolacu, de la tribuna Parlamentului.

UPDATE: „Se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea Revoluției,30 de ani de la momentul în care s-a vărsat sânge în numele democrației. Sacrificiul românilor din acele momente ne-a adus libertatea și a făcut posibilă existența noastră de astăzi ca cetățeni ai unei societăți democratice.
Avem datoria să onorăm jerfta supremă a eroilor și martirilor. Cei 45 de ani de dictatură coministă ne-au îndepărtat de la valorile europene.
Regimul comunist s-a instalat prin forță, iar prăbușirea acestuia a urmat același tipar prin crime, abuzuri și călcarea în picioare a legii“, a declarat Klaus Iohannis.

Știrea inițială

„Având în vedere rolul istoric determinant pe care Revoluţia l-a avut, precum şi faptul că Parlamentul României are datoria morală de a omagia jertfa eroilor Revoluţiei Române care s-au sacrificat pentru răsturnarea regimului dictatorial, propunem ca Parlamentul să marcheze acest important moment istoric prin organizarea unei şedinţe comune solemne consacrate împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română“, se arată în Memorandumul intern aprobat de conducerea Parlamentului.

Cu această ocazie, vor susţine alocuţiuni, de la tribuna Parlamentului, şeful statului, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere – Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor) -, premierul Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Cine sunt invitați

Printre cei invitaţi la eveniment se numără foşti şefi de stat. Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice. Preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR. Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei. Directorii SRI, SIE, SPP şi STS, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. La finalul evenimentului dedicat Revoluţiei, este programată şi o şedinţă comună a Parlamentului. Vor fi dezbateri şi vot asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi.loading...

Adauga un comentariu