Local

Ședință specială la vârful județului. Coronavirusul izolează consilierii județeni în Sala Mare a Prefecturii – LIVE VIDEO

Publicat: 18 mart. 2020

Consilierii județeni se vor reuni astăzi într-o ședință cu totul specială a plenului instituției. Din cauza pandemiei de coronavirus, consilierii vor ține întâlnirea într-un mod aparte. Toți cei care participă la ședință vor fi testați de un medic. Niciun consilier nu va putea sta foarte aproape unul față de celălalt

În cursul zilei de astăzi, 18 martie, la Palatul Administrativ al județului Iași va avea loc o nouă ședință ordinară a Consiliului Județean (CJ) Iași. Pe ordinea de zi a ședinței de plen ce va începe de la ora 10:00 se numără circa 60 de proiecte de hotărâre. Deși a fost decretată stare de urgență, Executivul județului nu a suspendat ședințe de plen, astfel încât consilierii vor trebui să se întâlnească pentru a discuta despre avizarea mai multor proiecte de hotărâre. În aceste condiții, ședința plenului CJ Iași se va ține în Sala Mare a Prefecturii, însă în niște condiții mai speciale.
Consilierii vor păstra distanța între ei, iar toți cei care participă la ședință, aleși sau directori de instituții, vor avea alături un medic ce le va verifica starea de sănătate.

Ce proiecte vor discuta aleșii Iașului?

Pe ordinea de zi a ședinței de plen se află o serie de proiecte ce vizează unele rectificări bugetare, demararea unor investiții noi, dar și aprobarea unor contribuții ale județului la mai multe organisme partenere. În plus, în cadrul ședinței de plen se va lua act de demisiile a doi consilieri. Liviu Vornicu (PSD) și Ioan Stoian (ALDE) au fost aleși în consiliul de administrație de la ApaVital SA și nu mai pot deține și calitatea de consilieri județeni. În locul celor doi vor intra în Consiliul Județean două persoane, respectiv Laura Matei și Elena Zaharia.

Un proiect major ce va fi discutat de plenul CJ ține de avizarea studiului de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de Neuroexcelență de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Proiectul presupune construirea unui corp de clădire modern și funcțional, cu asigurarea respectării corecte a fluxurilor intraspitalicești, dotat cu un bloc operator cu posibilitatea utilizării de sisteme de imagistică prin rezonanța magnetică (intraoperatorie). Vor fi create spații adecvate pentru recuperarea medicală neuromotorie, precum și pentru radiochirurgia robotică, cea folosită în tratamentul non-invaziv al tumorilor maligne și benigne. Viitorul centru va avea o suprafață de 2.630 metri pătrați, clădirea fiind dispusă pe cinci niveluri. Valoarea totală a investiției este de 72.335.089,00 lei (cu TVA). Durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 24 luni.

„Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» este singurul spital de urgență de neurologie și neurochirurgie din Moldova și este unitatea medicală cu cel mai mare grad de competență în domeniu din regiune. Realizarea proiectului va asigura o locație optimă din punct de vedere al funcționalității și dotării, propice cercetării medicale avansate, aici existând posibilitatea acordării asistenței medicale de tip intervențional și recuperator pentru toți locuitorii din zona Moldovei. Viitorul corp de clădire va fi independent din punct de vedere structural, dar va fi legat funcțional de activitățile desfășurate în spital”, au menționat reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Adauga un comentariu