Prima pagină » International » Șefa Comisiei Europene condamnă ferm atacul împotriva premierului slovac
Șefa Comisiei Europene condamnă ferm atacul împotriva premierului slovac

Șefa Comisiei Europene condamnă ferm atacul împotriva premierului slovac

15 mai 2024, 17:41,
BZI.ro, în International

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a „condamnat categoric” atentatul la viața premierului slovac Robert Fico și a declarat că incidentul „subminează democrația europeană”.

„Condamn categoric atacul asupra premierului Robert Fico. Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și ne subminează democrația, cea mai mare valoare a noastră”, a scris ea pe X.

„Nimic nu poate justifica niciodată violența sau astfel de atacuri”, a scris și președintele Consiliului European, Charles Michel.

 

Echipa premierului slovac dă primele date despre Fico

Echipa premieruluin slovac Robert Fico a dat primele date depre șeful executivului. Fico a fost transportat la un spital mai apropiat – semn că starea acestuia e gravă – și, după cum spune echipa acestuia, următoarele ore sunt critice.

„A fost împușcat de mai multe ori și în prezent se află în stare de pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava, din cauza necesității unei proceduri acute. Următoarele câteva ore sunt decisive”, se arată într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al lui Robert Fico.

Vă reamintim că premierul slovac a fost împușcat de un bărbat necunoscut. Individul a fost reținut la scurt timp după incident. Momentul în care premierul slovac a fost împușcat a fost urmat de clipe de haos.

Controverse în jurul lui Robert Fico

Robert Fico, președintele unui partid populist, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală.

Fico a revenit la putere în toamna anului 2023, iar în februarie, în ciuda protestelor, parlamentul slovac a votat modificarea Codului penal şi desfiinţarea Biroului procurorului special, care investiga infracţiunile grave şi corupţia, o decizie criticată de Bruxelles.

De când Fico a venit la putere, Slovacia a găsit o cauză comună cu Ungaria în criticarea sprijinului occidental pentru Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Rusiei. Fico a declarat luna aceasta că „strategia occidentală de a folosi războiul din Ucraina pentru a slăbi Rusia din punct de vedere economic, militar şi politic nu funcţionează”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
26 iulie 2024
26 iulie 2024