Miercuri, 15 ianuarie 2020, la ora 15.00 şi în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o producţie media – dialog de maximă importanţă şi de actualitate pe segmentul învăţământului preuniversitar din întreg judeţul Iaşi! În prim-plan a fost şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean – ISJ, prof. dr. Genoveva Aurelia Fărcaş. Inclusiv despre o nouă Lege a Educației, salarizare, rolul Inspectoratului Școlar, „epurările liberale” , pe care le-au acuzat reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Preuniversitar (USLIP) Iași legate de schimbările conducerilor ISJ-urilor au fost unele din subiectele abordate în această ediție.
Noutățile, modificările și realitățile din domeniul care au suscitat dezbateri ample în ultimele luni, prezentate și analizate, alături de şefa ISJ Iași
Producția media este de maximă importanţă și interes, pentru toți românii! Noutățile și realitățile din domeniul care au suscitat dezbateri ample în ultimele luni, prezentate și analizate, alături de şefa ISJ Iași. Într-o manieră proaspătă, interactiva s-a dialogat, informat şi prezentat detalii, problematici, strategii, proiecte şi viziuni respectiv direcţii ale Educaţiei cu inspectorul şcolar general.
Despre schimbări, reorganizări ale sistemului de învățământ
În acest context, având în vedere că a demarat semestrul al II-lea din anul școlar în curs, acesta este momentul premergător unor etape esențiale educaţionale. Astfel, au fost abordate elemente ce ţin de: Evaluarea Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi Definitivat, realităţi din sistemul de învăţământ preuniversitar, investiţii în infrastructura, pregătirea resursei umane, planul cadru pe acest segment şcolar, puncte forte şi vulnerabilităţi ale sistemului său parteneriatele cu mediul instituţional şi privat local. În acest context, emisiunea va cuprinde și puncte ce țin de schimbările, reorganizările pregătite pentru sistemului de învățământ public românesc.
Şcoli prietenoase în comunități implicate. Abordări pe subiecte vitale pentru școală
De reamintit că, în ultimii doi ani, prof. dr. Genoveva Aurelia Fărcaş a derulat activități și proiecte de impact și real efect plecând de la ideea „Şcoli prietenoase în comunități implicate”, elevii și profesorii valorizând valori vitale pentru lumea contemporană precum: Dreptatea, Bunătatea, Frumosul sau Corectitudinea. Dialogul, dezbaterile sau antrenarea cadrelor didactice, instituțiilor publice pentru a schimba mentalități și realități din sistem au fost alte repere pe care le-a avut în vedere inspectorul general. Despre toate acestea, în această ediţie BZI LIVE.
Investiţii masive în infrastructura educaţională a judeţului
Pe de altă parte, un aspect pe care l-a evidențiat, mereu inspectorul general, a fost cel legat de investiţiile în infrastructura şcolară din întreg judeţul. „Pentru că puţină lume ştie, aş vrea să informez opinia publică şi pe toţi cei interesaţi, în legătură cu proiectele ce ţin de reabilitarea şi consolidare a aproximativ 200 corpuri de clădiri în care au loc activităţi educaţionale, la nivelul întregului judeţ! Este foarte important acest aspect deoarece, cu toţii ne dorim să avem spaţii moderne şi foarte bune pentru copiii noştri. Apoi, ne pregătim inclusiv de reabilitarea clădirii monument – istoric ce ţine de Palatul Copiilor din Saulescu deoarece activităţile extraşcolare dedicate elevilor noştri ne preocupă foarte mult”, reliefa, la mijlocul anului trecut, prof. dr. Fărcaş.
„Nu cred că e idealist să spun că ar trebui să existe, în toate şcolile, program cu o masă caldă pentru elevi. Ne putem gândi şi la bazine de înot”
Mai departe, ideea managerului ISJ merge şi pe o altă zonă, anume aceea a introducerii unui program naţional care să implice oferirea unei mese calde, pe zi, elevilor. „Da, dincolo de rezolvarea problemelor ce ţin de infrastructură, a existenţei unor toalete moderne, eu cred că nu este ceva utopic existenţa unui proiect naţional de acordare a unei mese calde, în fiecare zi, elevilor din toate unităţile educaţionale. Bineînţeles, cu investiţia în toată baza materială ce implică acest proces… Spun asta pentru că, acum societarea este una extrem de alertă iar timpul petrecut acasă de către copii cu părinţii este foarte scurt. Mă gândesc chiar că, poate nepoţii noştri, să aibă parte inclusiv de bazine destinate înotului, similar cu ceea ce este în Franţa”, crede prof. dr. Genoveva Fărcaş.
„Învăţământul profesional şi tehnic trebuie recredibilizat”
O altă esențială abordare a inspectorului general vizează recredibilizarea învăţământului profesional şi tehnic, mai ales în rândul schimbării mentalităţii şi gândirii părinţilor. „Aş vrea să abordez această problemă deoarece, acum este o realitate care nu e normală. Vorbesc de segmentul învăţământului tehnic şi profesional unde, după prima etapă a înscrierilor la clasa a IX-a, abia avem jumătate din locuri ocupate. Desigur, avem şi cazuri pozitive precum cele de la Paşcani sau Hârlău, unde pentru clase dedicate unor meserii precum cele de mecanic auto sau fierar-betonist, cererile sunt foarte mari. Crec că mai ales părinţii trebuie convinşi să-şi schimbe opţiunile şi să le arătăm câte oportunităţi au copiii lor, asta după absolvirea unor asemenea profile în realităţile de pe piaţa muncii. Noi am discutat cu mediul privat, cel care a venit cu cerinţele pe care le au în anumite domenii şi unde lispseste personalul calificat. Să nu uităm că inclusiv condiţiile de muncă s-au schimbat şi modernizat”, opiniaza inspectorul general.
Premierea şi recunasterea performatei elevilor şi profesorilor. Un sediu pentru Centrul de Excelentă
De asemenea, în atenţia ISJ este atât creşterea rezultatelor şcolare bune dar şi aprecierea şi performantei elevilor şi profesorilor este, prin tradiţie, în atenţia instituţiei pe care o coordonează. „Desigur, ne interesează creşterea rezultatelor bune ale copiilor, anume a celor din zona medie care reprezintă baza dar şi, deja prin tradiţie, de apreciere şi recunoaştere a performatelor foarte bune ale elevilor şi profesorilor. Chiar ne dorim să realizăm un sediu pentru Centrul de Excelență din Iaşi, astfel încât aceştia să aibă locul lor modern de pregătire. Mereu, ca judeţ, am fost în topul celor cu rezultate foarte bune la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale”, a conchis inspectorul general.