Local

Șeful CJ Iași a venit cu clarificări legate de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, după acuzațiile lansate în spațiul public de către senatorul Maricel Popa

Publicat: 14 mart. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Șeful CJ Iași a venit cu clarificări legate de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară după acuzațiile lansate în spațiul public de către senatorul Maricel Popa
Costel Alexe a precizat că Iașul are nevoie de o infrastructură medicală care să satisfacă nevoile populației

Marți, 14 martie 2023, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și Marius Danga, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au venit cu argumente împotriva acuzațiilor lansate luni, 13 martie 2023, în spațiul public de senatorul Maricel Popa. Maricel Popa a declarat că PNL-iștii nu își doresc să vadă concretizat proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC), iar singura soluție ar fi trecerea terenului pe care se va construi IRMC din subordinea CJ în subordinea Ministerului Sănătății printr-o hotărâre de Guvern.

Costel Alexe a precizat că Iașul are nevoie de o infrastructură medicală care să satisfacă nevoile populației, iar proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară nu este megaloman sau supradimensionat.

„În momentul de față Institutul de Medicină Cardiovasculară a ajuns la stadiul în care este un proiect matur. Ne-am bucurat să vedem deschiderea arătată de către Ministerul Sănătății ca această regiune a Moldovei să aibă în sfârșit un institut regional care să facă față tuturor provocărilor și a afecțiunilor cardiovasculare de aici din Moldova. Trebuie să mărturisesc că în acești doi ani de zile Consiliul Județean Iași, împreună cu Ministerul Sănătății, primăria Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare, a depus toată energia și priceperea pentru a avea acest proiect, care considerăm că este suficient de matur pentru a obține finanțare. Ideea acestui institut a apărut din nevoia tuturor pacienților din Moldova.

Avem în acest sens un acord de parteneriat semnat încă din 2020 între Ministerul Sănătății, IBCV, Miroslava și Consiliul Județean Iași. Cu resursele Consiliului Județean Iași, cu expertiza specialiștilor de la IBCV avem acest proiect, cu indicatori tehnico-economici asumați și autorizație de construire. Am evitat discuțiile politice pe acest subiect, pentru că istoria ne-a demonstrat că atunci când proiectele au fost politizate într-un final ieșenii au avut de suferit. Noi suntem astăzi cu spitalul Regional de Urgență nefinalizat, pentru că s-a și schimbat amplasamentul de cel puțin o dată, nu avea sală polivalentă, pentru că gâlceava politică a făcut în așa fel încât amplasamentul pentru sala polivalentă, de asemenea, să fie schimbat. Atunci când a venit vorba despre tot ce înseamnă infrastructura medicală, Consiliul Județean Iași a acționat instituțional și corect față de partenerii săi.

Ne-am bucurat mult să vedem sprijinul declarativ al Ministerului Sănătății referitor la acest Institut Regional de Medicină Cardiovasculară. Și noi avem această senzație neplăcută că nu a fost inclus în Programul Național de Redresare și Reziliență din cauza punctajului. Aș vrea să vă întreb ce vină are Iașul să fie depunctat cu 15 puncte pentru că suntem centru universitar, că avem UMF și că suntem un hub medical. Explicația a fost că Iașul are Spital Regional de Urgență. Nu s-a făcut nicio internare în Spitalul Regional de Urgență, pentru că nici nu a fost excavată prima cupă de pământ de acolo. Am pierdut 15 puncte, pentru că dacă nu ar fi fost acest criteriu, Iașul ar fi fost cu IRMC-ul în lista proiectelor finanțate din PNRR”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu