Actualitate

Șeful DSU, Raed Arafat: „E posibil să fie o creștere după sărbători”

Publicat: 03 dec. 2021
Raed Arafat
Raed Arafat apare aproape zilnic în fața românilor, pe micile ecrane, iar toată țara îl știe

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că numărul de cazuri Covid-19 ar putea să crească după sărbătorile de iarnă. Acesta ar putea să fie și momentul în care Românua intră în valul cinci.

Arafat spune că treptat noua variantă Omicron o să predomine încet în lune.

„Va predomina tulpina nouă, care e mai contagiasă. E posibil să fie o creștere după sărbători, la fel ca după perioada de vară. Nu e exclus”, a spus Raed Arafat.

Expertul trimis de OMS în România să evalueze situația pandemică, medicul Heather Papowitz, a declarat vineri la Antena 3 că sub ameninţarea noii variante Omicron unul dintre cele mai importante lucruri care ar putea ţine în frâu pandemia este testarea masivă a populaţiei. De asemenea, mai spune expertul, experții învață despre noua variantă de covid:

„Despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are, are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante, iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o transmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forma mai grave sau nu”.

Raed Arafat: „Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă”

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi seara, 2 decembrie 2021 , că oamenii politici de la vârf, începând cu președintele Klaus Iohannis, au fost convinși că trebuie luate măsuri stricte în ceea ce privește epidemia și vaccinarea populației.

„Măsura cea mai importantă va fi continuarea testării, pe cât posibil, sai carantinarea celor care vin din zone de risc.

Rămâne măsura vaccinării. Dacă oamenii s-ar convinge, avem capacitate mare. Nu există lipsă de vaccin, În 10 zile putem vaccina un milion de oameni. Și acum nu este târziu să meargă la vaccinare. Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă.

Cel puțin la nivel înalt s-a vorbit de vaccinare continuă. Vin sărbătorile, cu sigurnață toate dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă.

Nu-mi place să comentez pe linie politică. Dacă nu erau convinși că nu trebuie măsuri, nu se luau.

Faptul că s-a investit în vaccinare, înseamnă că lumea la vârf era convinsă”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu