Titlurile zilei

Șeful piețarilor din Iași intră în afaceri imobiliare! Bloc cu 6 etaje în cea mai aglomerată zonă din Tătărași. Piața Chirilă va deveni istorie – FOTO

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șeful piețarilor din Iași intră în afaceri imobiliare Bloc cu 6 etaje în cea mai aglomerată zonă din Tătărași. Piața Chirilă va deveni istorie - FOTO
Zona de lângă piața Chirilă va fi transformată de proprietarul afacerii. Cătălin Chirilă speră să obțină toate avizele

Familia Chirilă din Tătărași, proprietara pieței cu același nume, intenționează să construiască un bloc de locuințe colective în zona menționată. Proiectul ar schimba aspectul de mahala al cartierului. Cătălin Chirilă a precizat că așteaptă eliberarea tuturor avizelor. Afacerea cu piața înseamnă 100.000 de euro anual, cel puțin la nivelul anului 2019

Transformări importante se anunță în cartierul Tătărași, din Iași, din punct de vedere urbanistic. Familia Chirilă, care deține piața cu același nume, de pe strada Tătărași nr. 73-75, intenționează să investească în imobiliare. Chiar lângă amplasamentul actualei piețe, familia Chirilă deține un teren în suprafață de 1.543 metri pătrați, achiziționat în anul 2011 de la Mihaela și Neculai Vlad. Prin intermediul societății Chirilă Neculai și Fiii SRL a fost solicitat un certificat de urbanism de la Primăria Iași, eliberat în luna decembrie 2020. Urmează să fie întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui imobil cu funcțiuni mixte: spații comerciale, birouri și apartamente. Terenul menționat este folosit în acest moment pe post de depozit pentru piața agroalimentară din proximitate. Reporterii BZI au stat de vorbă cu Cătălin Chirilă, unul dintre inițiatorii proiectului.

„Deocamdată suntem la stadiul de certificat de urbanism. Trebuie să solicităm altul pentru că nu s-a dat ce am cerut. Aici se pot construi și 6 etaje, depinde ce aprobări se vor da. Deocamdată nu putem spune prea multe, nu avem detalii. Lucrăm cu un arhitect la acest proiect. Va dura până vom obține toate avizele”, a declarat Cătălin Chirilă.

Familia Chirilă câștigă peste 100.000 de euro din taxele aplicate piețarilor

Din cele câteva zeci de tarabe, Chirilă Neculai și Fiii SRL a încasat o taxă anuală (inclusiv chirii din spațiile comerciale) de aproximativ 100.000 euro, numai în 2019. Profitul firmei a fost de 137.033 lei, datorii de 457.272 lei. În societate sunt întregistrați 7 angajați. Asociat cu cele mai multe părții în firmă (85 la sută) apare Neculai Chirilă, restul părților fiind în proprietatea fiilor, Nicolae Radu, Gheorghe Cătălin și Victoria.

„Cu piața a mers destul de prost în ultima perioadă”, a mai spus Cătălin Chirilă.

În 2013, Neculai Chirilă, administratorul pieței, a fost implicat într-o dispută cu mai mulți nepoți care au revendicat jumătate din terenul de 2.220 metri pătrați de sub piața agroalimentară. La un moment dat, dosarul a ajuns și la executorii judecătorești. Între timp, părțile s-au înțeles, în sensul că urma să se achite despăgubirile. Chiar și Primăria Iași a intervenit în proces. S-a invocat faptul că Planul Urbanistic General al Iașului prevedea construirea unui pasaj dinspre fostul hotel „Europa” până la actualul amplasament al pieței. Astfel, se lua în calcul și varianta unei exproprieri.

Cartierul Tătărași se află în continuă dezvoltare prin multitudinea de proiecte imobiliare

La câțiva metri de proiectul familiei Chirilă a fost inițiat un PUZ pentru construirea unei clinici medicale. Proiectul aparține afaceristului Bogdan Ionașcu. În anul 2020, a primit avizul Comisiei de Urbanism pentru construirea unui centru medical, chiar lângă Spitaulul Clinic de Neurochirurgie, pe strada Ion Creangă, nr.16-18. Suprafața de teren disponibilă este de 1.259 metri pătrați. Regimul de înălțime aprobat este de S+P+10E. Până la edificarea proiectului, terenul este folosit pe post de parcare de către Ateneul Iași. Proiectul va pune la încercare traficul din zonă, destul de aglomerat în timpul orelor de vârf. În acest proiect este asociată și Adriana Ionașcu, soția afaceristului, prin societatea Farmacia Adriana A&G Med SRL.

Reamintim că, în 2017, Bogdan Ionașcu a cumpărat de la fostul consilier local PSD Gabriel Surdu un teren în suprafață de 2.000 metri pătrați, situat pe strada Lascăr Catargi, nr. 48. Contractul a fost de 1,2 milioane euro. Aici ar urma să fie construită tot o clinică medicală. Deocamdată, terenul este împrejmuit.

Adauga un comentariu