International

Şeful serviciilor de informaţii din Israel a demisionat. Motivul din spatele deciziei

Publicat: 22 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Şeful serviciilor de informaţii din Israel a demisionat. Motivul din spatele deciziei
Generalul Aharon Haliva

​Generalul Aharon Haliva, șeful serviciului de informații militare care anul trecut și-a asumat responsabilitatea pentru că nu a prevenit atacul surpriză al Hamas asupra teritoriului israelian în 7 octombrie, a demisionat, a anunțat luni, 22 aprilie, armata israeliană într-un comunicat citat de Reuters.

Haliva a fost unul dintre numeroșii comandanți israelieni de rang înalt care au spus că nu au reușit să prevadă și să prevină cel mai devastator atac din istoria Israelului.

„Divizia de informații de sub comanda mea nu a îndeplinit sarcina care ne-a fost încredințată. Am purtat acea zi neagră cu mine de atunci”, a spus el în scrisoarea de demisie publicată de armată.

El și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie

În timpul atacului din 7 octombrie, mii de luptători din Hamas și din alte grupări palestiniene au spart barierele de securitate de înaltă tehnologie din jurul Gazei, surprinzând forțele israeliene.

Aproximativ 1.200 de israelieni și străini au fost uciși în atac, majoritatea civili, iar aproximativ 250 au fost luați în captivitate în Gaza, unde 133 rămân ostatici.

Atacul a pătat grav reputația serviciilor militare și de informații israeliene, văzute anterior ca fiind practic imbatabile.

Șeful forțelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevi, și șeful agenției interne de informații Shin Bet, Ronen Bar, și-au acceptat ambii responsabilitatea după atac, dar au rămas în continuare cât timp războiul din Gaza este în desfășurare.

În schimb, prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu și-a acceptat până acum responsabilitatea, deși sondajele indică faptul că majoritatea israelienilor îl învinuiesc pentru că nu a făcut suficient pentru a preveni sau a se apăra împotriva atacului.

Adauga un comentariu