International

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei recunoaște în premieră implicarea în asasinarea Dariei Dughina

Publicat: 27 mart. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei recunoaște în premieră implicarea în asasinarea Dariei Dughina
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei recunoaște în premieră implicarea în asasinarea Dariei Dughina

Sunt dezvăluite detalii despre o campanie secretă de asasinate „posibil” desfășurată de serviciul național de spionaj al Ucrainei pentru a elimina cetățenii ucraineni care colaborează cu Rusia.

Într-un interviu televizat de o oră, ofițerul superior al SBU, generalul-locotenent Vasil Maliuk, a declarat că spionii ucraineni au vizat „foarte multe” persoane responsabile de crime de război și de atacuri împotriva cetățenilor ucraineni, notează Sky News.

„În mod oficial, nu vom recunoaște acest lucru”

De asemenea, el a oferit o perspectivă neobișnuită asupra unei campanii de asasinate – desfășurată prin intermediul unor rețele de agenți secreți și agenți clandestini – care a eliminat cetățeni ucraineni care colaborau cu Kremlinul pentru a aresta și tortura alți ucraineni.

Maliuk a declarat că Ucraina nu își poate asuma oficial responsabilitatea pentru aceste crime, declarând pentru postul național de televiziune ICTV: „În mod oficial, nu vom recunoaște acest lucru. Dar, în același timp, pot oferi câteva detalii”.

Odată ce informațiile au fost confirmate, SBU este sancționat de autoritățile civile pentru a efectua asasinatul, a declarat Maliuk.

Poate că cel mai mediatizat asasinat a fost cel al lui Vladlen Tatarski, născut în Ucraina, un propagandist și o personalitate media de la Kremlin. Maliuk a declarat că a fost vizat pentru serviciul său militar de luptă împotriva Ucrainei și pentru apelurile sale la eliminarea ucrainenilor.

Propagandistul a fost ucis când i s-a înmânat o statuetă cu explozibil într-o cafenea din Sankt Petersburg în aprilie anul trecut.

Șeful spionajului a declarat că agenții au păcălit un intermediar

Șeful spionajului a declarat că agenții au păcălit un intermediar, o tânără femeie, pentru a-i înmâna statuia lui Tatarski. Maliuk a declarat că SBU nu își va asuma meritele pentru asasinat, dar că Tatarski le-a meritat din cauza abuzurilor sale repetate asupra prizonierilor de război ucraineni.

O altă execuție de profil înalt a fost cea a fostului membru al parlamentului ucrainean Ilia Kiva, care s-a pronunțat împotriva independenței Ucrainei și care era fugar de autoritățile de la Kiev.

Kiva fusese condamnată pentru trădare și colabora cu FSB-ul rusesc când a fost ucisă de un asasin care a împușcat-o de la mică distanță, a declarat Maliuk.

Cetățeanul ucrainean Zakhar Prelepin, un înalt oficial de poliție în cadrul unui guvern „separatist” susținut de Kremlin în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a fost, de asemenea, vizat. Prelepin a făcut apel public la uciderea ucrainenilor, a declarat Maliuk.

El a supraviețuit unei explozii la casa sa de la țară din Luhansk, care a ucis alți câțiva polițiști adunați acolo în septembrie 2022. Maliuk a spus că a rămas cu răni grave la nivelul secțiunii mediane.

Un alt înalt oficial de poliție din regiunea Luhansk care lucrează cu Rusia, Igor Kornet, a supraviețuit, de asemenea, unei explozii care a lovit o frizerie în mai 2023.

Cazul Daria Dughina

Maliuk a adăugat că o altă tentativă de asasinat de profil înalt a fost împotriva filosofului politic rus și aliat apropiat al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dugin.

Tentativa a eșuat atunci când Dugin a schimbat mașina cu fiica sa, care a fost ucisă de o pregătită de agenți.

Comentarii
Adauga un comentariu