Actualitate

Semnal de alarmă tras de medicul Vasi Rădulescu: „Nu dați aspirină copiilor!”

Publicat: 13 mart. 2021
Medicul Vasi Rădulescu

Medicul Vasi Rădulescu a tras un semnal de alarmă în legătură cu aspirina pe care o administrează părinții copiilor.

„Atenție la uzul de medicamente! Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență. Schemele cronice se monitorizează cu medicul. Medicamentele «la liber» (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie. Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge. Grijă la antiinflamatoare. Persoanele peste 70 de ani ar trebuie să le evite. Uzul îndelungat poate da probleme renale, digestive, cardiace chiar la persoane tinere/adulte. La vârstnici pot apărea probleme la un consum mic”, a precizat Vasi Rădulescu.

Vasi Rădulescu: „Nu consumați antibiotice la orice fleac!“

Medicul a menționat că înainte de a lua un antibiotic ar trebui să consultăm un medic.

„Nu consumați antibiotice la orice fleac! Consultați medicul și luați antibiotic pe rețetă. Dacă luați multe antibiotice puteți selecta anumite tulpini de bacterii care devin tot mai puternice și-n final imune la orice antibiotic (rezistență multiplă la antibiotice).

Atenție la ciprofloxacină (antibiotic din clasa quinolonelor). Uzul îndelungat poate duce la probleme articulare ireversibile. Nu folosiți formule de paracetamol cu doze mari și eliberare prelungită, combinând pastile cu prafuri la plic și alte preparate. Pot fi sumate dozele și apar probleme serioase.

Nu depășiți dozele recomandate dacă chiar trebuie să luați un antiinflamator sau antialgic. Luați pe o perioadă de câteva zile cel mult. Nu folosiți nifedipină sub limbă în caz de salt hipertensiv. Au fost raportate cazuri de deces și este interzis uzul în acest fel“, a scris Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

„Nu utilizați pastile în sarcină fără acordul medicului!“

Medicul le avertizează și pe femeile însărcinate să nu ia pastile fără a avea acordul doctorului.

„Nu utilizați pastile în sarcină fără acordul medicului! Grijă mare și la alăptare. La fel, întrebăm medicul. Nu folosiți antiparazitare neaprobate (de tip ivermectină), pentru tratamentul Covid-19. Nu există studii concludente și aprobări oficiale.

Nu întrerupeți schemele cronice. Dacă aveți pastile de tensiune și vă simțiți bine, nu le întrerupeți, că vă simțiți bine datorită lor. Mergeți la medic la control de rutină. Schemele au deseori nevoie de ajustări”, a mai scris Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Aspirina, un medicament periculos

Acidul acetilsalicilic sau aspirina este un antiinflamator non-steroidian, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic sau ca antiinflamator. Pe de altă parte, el are și multe efecte adverse, unele destul de grave.

Medicul este cel în măsură să recomande cum, cât și cine să ia tratament cu acest medicament, ținând cont de anumite riscuri, efecte secundare, vârstă, afecțiuni preexistente sau alte tratamente medicamentoase.

Aspirina este periculoasă pentru pacienții cu gastrite, cu ulcere, mai ales în perioada primăvară-toamnă, atunci trebuie o mare atenție. Riscurile sunt mari, se merge până la hemoragie digestivă, o urgență medicală cu urmări grave.

Adauga un comentariu