National

Semnal de alarmă tras de Protecţia Consumatorilor: ”Să citim de două ori mai mult etichetele produselor în această perioadă”

Publicat: 17 mart. 2020

Marţi, 17 martie 2020, Agenția Națională de Protecţie a Consumatorilor trage un semnal cât se poate de serios. Autorităţile publice de control trebuie să verifice şi să monitorizeze toate produsele de pe piaţă pentru a nu se pune suplimentar în pericol sănătatea consumatorilor, avertizează reprezentanţii InfoCons, într-un comunicat de presă transmis.

„Autoritățile publice cu atribuții de control să verifice în special la produsele agroalimentare ca ceea ce este menționat pe etichetă se regăsește real în produs și toate aceste informații să respecte normele în vigoare atât cele naționale cât și cele europene.

Solicităm autorităților publice de control ca pentru siguranța cetățeanului consumator, afectat în special în această perioadă, să se constituie în echipe să verifice, monitorizeze și să controleze toate produsele de pe piață pentru a nu pune suplimentar în pericol sănătatea cetățeanului consumator.

Atenționăm toți consumatorii ca pentru păstrarea sănătății și a unei imunități necesare în special în această perioadă să achiziționeze produse agroalimentare și farmaceutice doar din spaţii special amenajate și autorizate pentru comercializarea acestor produse, să verifice termenul de valabilitate și depozitare aferent produselor achiziționate, să solicite bonul fiscal pentru a avea un document justificativ la achiziționarea produselor atât celor agroalimentare cât și cele farmaceutice.

Consumatorii să fie atenți la transmiterea bacteriilor de pe ambalajele produselor achiziționate, aceştia trebuie să elimine ambalajul înainte de introducerea alimentelor în frigider pentru prevenirea contaminării acestora.

Atenție la extragerea de numerar de la bancomate care în această perioadă se pot confrunta cu o fraudulare a consumatorilor.

Atenție la schimbul valutar, în această perioadă fiind mulți cetățeni străini care vin în România cât și cetățeni romani care dețin valută și în această perioadă doresc să efectueze schimbul valutar , să fie atenți la comisioanele aplicate de către casele de schimb valutar. Totodată să solicite documente justificative aferente acestor tranzacții și să fie realizate doar în spaţii autorizate.

InfoCons este alături de toți consumatorii oferind zilnic acestora sfaturile utile și informări despre diverse produse și servicii.

Totodată autoritățile cu atribuții de control în domeniu să monitorizeze modalitatea de depozitare a produselor agroalimentare conform legislației naționale şi europene cât și în conformitate cu informațiile menționate pe etichetă, monitorizarea produselor agroalimentare care să respecte informațiile de pe etichetă (ceea ce este menționat pe etichetă să existe și real în produs ).

Monitorizarea pieței pentru produsele tip dezinfectați pentru igiena umană, care pot fi contrafăcute având în vedere criză creată pentru achiziționarea acestor produse.

De asemenea suplimentele alimentare sunt unele dintre cele mai achiziționate tipuri de produse în această perioadă, care pot fi contrafăcute, acestea trebuie verificate pentru respectarea conformităţii ca ceea ce este scris pe etichetă să fie şi în produs cât şi autorizarea acestora ca şi suplimente alimentare de către instituţiile abilitate”, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil.

„Înainte de a ne gândi la noi ca și la consumatori, să nu uităm că vorbim despre oameni, despre noi, copiii noştri, despre părinții noştri și depinde de noi să luăm atitudine și să fim uniți, să fim informați, să fim atenți, să fim cu o atitudine și pentru asta InfoCons este alături de fiecare român, de fiecare om. Să fim atenți ce cumpărăm, ce consumăm, în ce cantități și să nu transformăm această perioadă de urgenţă, într-o perioadă de ingerare agresivă de prea multe E-uri. Să nu uităm!

Orice substanță, într-o cantitate este aliment, în alta medicament și în alta otravă. Produsele din comerțul autorizat sunt în limitele de cantități reglementate și autorizate, dar când cumulăm mai multe produse care conțin cam aceleaşi substanțe, se poate depăși doza. Atenție! Mai ales pentru copii și vârstnici, să citim de două ori mai mult etichetele în această perioadă”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Adauga un comentariu