După ce invazia Rusiei în Ucraina a blocat o parte din porturile de la Marea Neagră, mari cantități de cereale din Ucraina, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au „inundat” piețele din Europa Centrală și de Est, din cauza dificultăților logistice de a fi exportate mai departe, suprasaturând piețele locale și afectând fermierii. Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.
La sfârșitul acestei săptămâni, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat, a anunțat Ministerul Agriculturii de la București. „În cadrul videoconferinței s-a pus în discuție situația creată pe piețele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. Prin această întâlnire se continuă demersul făcut de Prim-Miniștri din Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv președintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete în vederea îmbunătățirii situației. În cadrul videoconferinței am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele șase state membre”, se arată într-un comunicat remis vineri de Ministerul Agriculturii de la București.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat, la Antena 3 CNN, faptul că blocarea cerealelor ucrainene pe teritoriul României ar conduce la încălcarea unor prevederi stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă, 15.04.2023, guvernele celor două țări, potrivit Reuters. În urmă cu două zile, Slovacia a blocat vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean. Vineri, 14.04.2023, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrevedere în format videoconferință, în cadrul căreia au hotărât să acționeze unitar în privința cerealelor din Ucraina.
Decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile din Ucraina a fost determinată de afluxul mare de cereale din această țară, care a dus la prăbușirea prețurilor în regiune.
Lista alimentelor interzise la import, care cuprinde „de la cereale la produse din miere, foarte, foarte multe lucruri”, va fi inclusă într-o hotărâre de guvern, a mai precizat Kaczynski. „Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. Vom sprijini (Ucraina). (…) Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorități, să protejeze interesele cetățenilor săi”, a completat liderul de la Varșovia.
Tot sâmbătă, guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, s-a alăturat Poloniei în privința interzicerii importului de cereale din Ucraina, arătând că situația creează pagube majore fermierilor maghiari, mai arată Reuters.
Ungaria nu a dat detalii despre când va intra în vigoare interdicția importului de cereale și alte produse alimentare, dar a precizat că va dura până la sfârșitul lunii iunie. Guvernul de la Budapesta a declarat că speră ca Uniunea Europeană să schimbe regulile, inclusiv să ia în calcul eliminarea obligativității de a prelua produse din Ucraina.
Separat de cele două țări, Slovacia a anunțat joi că interzice vânzarea pe piață a cerealelor ucrainene, din cauza unor pesticide interzise în Uniunea Europeană, găsite în aceste produse. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia pe 13 aprilie, potrivit unui comunicat de presă. Decizia autorităților slovace a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina, cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.
„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, potrivit sursei citate.
Multor politicieni din ţările de la flancul estic, o soluţie li se pare reintroducerea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene. Dar Comisia Europeană a propus tocmai contrariul, anume prelungirea cu încă un an a libertăţii vamale pentru Ucraina atacată. Potenţialul economic al Ucrainei a scăzut cu o treime de la debutul războiului – de aceea exporturile au o importanţă vitală pentru guvernul de la Kiev. Şi dat fiind că exporturile cu navele prin Marea Neagră sunt dependente de bunăvoinţa ruşilor, rutele alternative terestre sunt urgent necesare.
În reacţie, UE a alcătuit la sfârşitul lunii martie un pachet de ajutorare în valoare de 56 de milioane de euro, de unde statele afectate pot deja extrage bani pentru a-i despăgubi pe fermieri.
În prezent, Comisia Europeană lucrează la un al doilea pachet de ajutorare, cu un volum încă necunoscut, a comunicat purtătoarea de cuvânt Ferrer. Mai mulţi bani ar putea determina guvernele ungar şi polonez să revină la poziţia UE. Fiindcă scutirea Ucrainei de taxele vamale a fost aprobată de toate statele UE, la fel ca şi comerţul liber cu toate mărfurile posibile dinspre şi înspre Ucraina.
Cerealele, care au provocat acum mai ales nemulţumirea Poloniei, ar trebui de fapt să fie reexportate către state terţe. Dar adesea ele rămân în statele vecine cu Ucraina, unde sunt puse în vânzare, fiindcă aparent există probleme logistice care împiedică reexportarea lor. Guvernul polonez a înfiinţat săptămâna trecută o comisie însărcinată cu depistarea posibilelor cazuri de înşelăciune. Între altele, este vorba de cazuri în care cerealele par să fi fost importate cu acte false.
Pe lângă Polonia şi Ungaria este posibil ca şi alte ţări să adopte aceeaşi decizie. Astfel, guvernul bulgar a făcut cunoscut că s-ar putea alătura interdicţiei de importare a cerealelor din Ucraina. Până acum Bulgaria a primit de la UE 16 milioane de euro pentru compensarea pierderilor suferite, dar cere alte 50 de milioane. Şi Slovacia a interzis săptămâna trecută importarea unor categorii de mărfuri din Ucraina, dar volumul comercial este redus, comparativ cu Polonia.
Fermierii români au protestat zile întregi, au blocat vămile, drumurile naționale, au venit la București și au tras un semnal de alarmă. Toată munca lor a fost distrusă, pentru că Ministerul Agriculturii și Guvernul României nu pun mai presus de orice interesul românilor și al României. În timp ce Polonia și Ungaria au curaj și își respectă cetățenii și iau atitudini tranșante pentru apărarea interesului național, noi suntem în continuare slugile Bruxelles-ului și ne plecăm capul, cerând voie de la stăpânire să ne respectăm prorpriul interes, în timp ce fermierii noștri intră în faliment, iar cerealele noastre putrezesc nefolosite. Nu mai vorbim de pericolul cerealelor infestate și modificate genetic care vin din Ucraina, fără ca cineva să ia vreo măsură în acest sens. În fond, este vorba de sănătatea populației.
Ieri, 18.04.2023, am adresat câteva întrebări domnului Ministru Daea la care dânsul nu a răspuns decât că trebuie să îl ajutăm cu legislația. Era vădit înspăimântat de faptul că trebuie să răspundă unor întrebări directe și a fugit și de noi, parlamentarii, și de presă. Atitudinea aceasta îmi dă de gândit serios și mă întreb dacă nu cumva domnul ministru Daea nu este supus unor amenințări sau șantaj.
Întrebarea care se pune este de ce nu avem același curaj ca al polonezilor și ungurilor, de ce nu ne apărăm interesul economic propriu, de ce nu facem teste la cerealele ucrainene, de ce desfacem cerealele ucrainene pe teritoriul României și nu permitem doar tranzitarea cu aplicarea de taxe vamale, astfel încât să consumăm doar cereale românești, ajutând astfel producția internă, și să ajutăm fermierii care în curând nu vor mai exista, având în vedere condițiile impuse de Bruxelles. Nu putem trăi doar cu ajutoare de la Bruxelles și pământul să rămână nelucrat, pentru că acesta este pericolul. În fond, războiul este război și dacă tot nu se dorește pacea, cred că este normal să îți asumi și consecințele unui conflict armat. Nu am văzut ca vreo țară membră UE să aibă parte de atâta ajutor ca Ucraina, care nu este țară membră UE. De aceea aș dori să știu răspunsurile la prezenta interpelare, situația României cu privire la agricultură ca urmare a importurilor de cereale și a războiului din care Ucraina iese numai cu avantaje economice, care este legislația internă și europeană incident în acest caz, de ce alte țări pot să își apere interesul național și noi, nu, care este legislația la care se referea dl ministru Daea, ce legislație trebuie să schimbăm, adoptăm astfel încât să apărăm producția autohtonă și interesul național.
scroafa asta chiar are nevoie de cereale