Local

Senatorul Diana Șoșoacă, reacție după ce România a câștigat procesul Roșia Montană: „Este victorie pentru România numai dacă în spatele acestei decizii nu se ascund negocieri păguboase”

Publicat: 15 mart. 2024
_____ Vizualizări 15 Comentarii
Senatorul Diana Șoșoacă reacție după ce România a câștigat procesul Roșia Montană Este victorie pentru România numai dacă în spatele acestei decizii nu se ascund negocieri păguboase
Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă

Guvernul a informat printr-un comunicat de presă că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources. În acest context, Diana Șoșoacă a făcut dezvăluiri.

„Am fost singurul om politic care a dat o altfel de declaraţie. Aţi fost singurii care aţi publicat-o. Nu sunt contra curentului, dar încerc să deschid mintea românului. Nimic nu e ceea ce pare a fi, să nu se mai ducă după fentă. Am venit cu o altă opinie decât cea obişnuită. Foarte bine că am câştigat procesul, dar ce se afla în spate aş vrea să ştiu. Să-şi aducă aminte românii cu procesul despre Insula Şerpilor. Procesul a fost câştigat de România, după câţiva ani a reieşit de fapt că nu a câştigat România ci nişte societăţi. Am fost trădaţi în cel mai abominabil mod cu putinţă. Avem o problemă. În urmă cu o lună și ceva am ieşit şi v-am spus că Ciolacu trebuie să iasă şi să ne spună discuţia avută cu Urusula despre Roşia Montană. Ursula i-a cerut lui Ciolacu să piardă procesul. L-am somat pe Ciolacu să iasă şi să spună, dar i s-a luat muţenia de la Cotroceni. De acolo s-a ajuns la suma 6,8 miliarde de euro pe care trebuia să-i dăm până la finalul anului. Luna aceasta s-a auzit că se va pierde procesul şi se vor plăti acei bani şi că se strică aranjamentul. Chestiile contează la bursă. Bursa a explodat, ne-am trezit cu creşterea cotaţiei Gold Corporation din cauza acestor discuţii despre datoria pe care ar putea să o aibă România. Compania a câştigat peste 1 miliard. După o lună, ne-am trezit cu procesul câştigat. Şi-a pus cineva întrebarea de ce ne-am judecat la Washington? La Curtea de Arbitraj din SUA în condiţiile în care suntem conduşi de America. M-am gândit că trebuie să fac o declaraţie politică şi să le spun românilor”, a transmis Diana Șoșoacă.

Diana Șoșoacă, reacție după ce România a câștigat procesul Roșia Montană

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID. Diana Șoșoacă a adus aminte de un interviu în care George Friedman a afirmat că SUA a șantajat România.

De asemenea, Diana Șoșoacă speră ca în spatele acestei victorii să nu se afle negocieri păguboase.

„Ştiu un interviu a unui om important care a menţionat că SUA şantaja România. Spunea că ori lăsaţi americanii să extragă gaze de şist pentru a le vinde Europei dependente de gazul rusesc, ori vă vom izola că pe vremea lui Ceauşescu şi vă lăsăm pradă războiului. Declaraţiile au fost făcut de George Friedman în 2021. Este un analist ascultat de liderii politici şi militari de la Washington. Este o firmă privată a CIA, iar acesta cu un tupeu a început să-i ameninţe pe români. El spunea că la Roşia Montană sunt probleme cu mediul, dar trebuie să punem ţara la bătaie şi să dăm gazele de şist. Vă aduceţi aminte discuţiile. În interviul dat, a reproşat guvernului României că se schimbă des premierii, miniştrii şi etc. Dacă un guvern hotărăşte un contract, vine un alt contract şi-l poate anula. Investitorii americani doresc să investească în România pentru că suntem o ţară interesantă, dar trebuie să existe o domnie a legii. Spunea că gazele de şist sunt o armă folosită pentru a evita războiul. Am fost minţiţi. A spus că sunt probleme de mediu pentru extragerea gazelor de şist, dar dată fiind poziţia strategică a României explorarea gazelor este o problemă strategică naţională. A fost nebunia cu legea Offshore. Toate astea după ce-a avut interviul cu şantajul. Zicea că în situaţia actuală a României ar fi iresponsabil să nu luăm în considerare exploatarea gazelor de şist. Decizia trebuie luată acum, se pare că a fost luată, ne-a venit în Parlament legile Offshore-ului. Oamenii au făcut un scandal imens, s-a discutat despre petrol, bogăţiile din Marea Neagră. El vorbea din 2021 despre războiul cu ruşii. Culmea că nimeni din politică nu a luat atitudine faţă de acest personaj, că este vorba de CIA. Avem filmul celor 3 ani de dinaintea câştigării procesului. S-a elucidat misterul gazelor de şist. România e o vacă de muls, mai ales pentru investitorii americani. Suntem pe poziţii inegale, ei ştiu să facă afaceri. Guvernul României nu are experţi în politică, în contracte de negociere. Dacă au sunt intimidaţi sau se lasă şantajului.

Câştigarea procesului împotriva Gabriel Resources este victorie pentru România doar dacă în spatele acestei decizii nu se ascund negocieri păguboase. După un anumit timp după câştigarea procesului cu Insula Șerpilor, am aflat că drepturile de exploatare a resurselor din jurul insulei fusese cedate unei companii străine. România nu a câştigat nimic, doar compania respectivă. Este evident că sunt multe semne de întrebare în cazul Roşiei Montane. E foarte bine că România nu mai trebuie să plătească despăgubiri, erau o groază de bani. S-a vorbit la un moment dat despre un referendum despre exploatarea aurului din Roşia Montană. Apare premierul care spune că vrea referendum. Cineva se pregătea să aibă acces la aceste resurse. Statul român externalizează toate bogăţiile. Nu este vorba despre aur, Roşia Montană este căutată pentru metalele rare care au un cost extrem de mare. Valoarea este incompensurabilă. Victoria României în cazul Roşiei Montană arată că pentru Washington România a devenit importantă. Şi pentru Bruxelles. UE şi SUA au nevoie de o ţară obedientă pentru planurile lor. Când a survenit câştigul? În timpul anului cu cele mai importante alegeri, când este o putere PSD – PNL. Ei scad în sondaje cumplit. Este singurul lor colac de salvare. Există un sprijin din partea Washington şi Bruxelles, aici mimozele prezidenţiale să continue politica. Vor fi ajutaţi să fure la alegeri. Poporul român va ieşi masiv la vot pentru că nu mai poate. Eu îi văd, îi ascult. Îmi spun că vor să mă voteze, au o dorinţă de stopare a acestei mizerii care se perpetuează. PSD şi PNL s-au prăbuşit în sondaje şi le trebuia un reviriment. Pe plan intern nu au putut, şi au venit de pe plan extern.
Friedman ne-a zis aceste lucruri acum 3 ani. Avem eroii acum care se laudă că s-a câştigat procesul României. Tot ei au făcut contractul pentru Roşia Montană. Laudele lor nu sunt binevenite. PSD şi PNL au obligaţia să recupereze ce au distrus. PSD şi PNL îşi repară propriile greşeli, dar nu se ştie cu ce costuri. Cine a pus ochii pe resursele de la Roşia Montană? Am fost acolo în trecut cu un grup de la Iaşi şi un avocat de câteva ori. Era o altă firmă care voia să ia Roşia Montană. Le-am oprit excavările, erau să ne ia la bătaie. Nu i-am lăsat şi au intrat în insolvență. M-am implicat mult în chestia asta. În România ne-am obişnuit ca fiecare victorie să fie plătită scump. Ăştia de la Gabriel Resources au câştigat o groază de bani la bursă, cu 40 de la sută creştere. Firma canadiană este sub patronatul SUA. Firma a fost ajutată să facă miliarde de euro de pe urma acestui proces chiar dacă a fost pierdut. Ei au spus că nu au de unde plăti cheltuielile de judecată că intră în faliment, au declarat insolvență”, a precizat senatorul de Iași.

Președintele S.O.S. România a afirmat că în Roșia Montană se află metale rare extrem de scumpe.

„Contractul este făcut pe aur, dar acolo nu extragi doar aur. Tu plăteşti pntru aur, dar în materialul scos ai metale rare pentru care nu plăteşti niciun leu. Îl vinzi mai departe, astfel încât să ieşi în câştig şi statul român pierde tot. Aşa e făcut contractul, nu apar metalele rare. Dacă aş fi la guvernare, contractul trebuie făcut cum trebuie. Mai este o problemă, de ce s-a menţionat că disputele să fie judecate la Washington de ICSID. După ce am auzit şantajul şi ameninţarea lui Friedman am înţeles de ce s-a ales SUA în acest contract. Unii vor spune că sunt speculaţii, conspiraţii, dar mulţi vor zice că am dreptate. Timpul îmi va da dreptate. Cum am avut în pandemie, război, Covid, vaccin. Poate vom afla care sunt plățile României pentru câştigarea acestui proces. Deocamdată vreau să ştiu cine a fost tras la răspundere. S-a ajuns la un astfel de proces din cauza puterii care a semnat un contract păgubos. Mie îmi e clar, ne-am dus pe linia Washington, ei sunt aici au baze militare şi suntem un stat ocupat. Când tu eşti partenerul meu strategic, noi avem vize. Vin firme aici şi îşi fac miliarde, trăiesc bine mersi. Noi nu mai deţinem bogăţiile, ci firmele americane. Ca să ai un mediu de afaceri serios tu trebuie să ai previziune şi predictibilitate. Eu aştept, îmi doresc să nu am dreptate şi să mă înşel pentru prima dată în viaţa mea. Va fi greu să ne recuperăm bogăţiile României. Dacă vine Diana Șoșoacă la putere ce te faci, eu nu îmi vând ţara şi poporul. Eu am arătat că sunt un om intransigent. Nu merge cu mine”, a conchis senatorul de Iași.

Comentarii
  • Ce prostalancă! Parcă ar fi reprezentat ea Romania in acel proces. Dar, așa cum e in viața reală – o morișcă mahalagioaică împrospătare de lături porcine, așa e și profesional ca avocată – o nulitate!

  • Ai inceput iar serviciul oligofrenule pe site la comentarii? Mars in tara ta , daca tu urasti rusii , Rusia ,romanii ,Romania , toate natiunile planetei nu ne poti influenta cu nimic sa fim si noi la fel,spalatule pe creier ce esti si frustratule si psihopatule.Mars in tara ta ,pericol social ce esti aici la noi. Nu ma intereseaza ca mananci mereu kkatul Dianei Sosoaca,milioane de romani o iubesc pe Sosoaca si ii vor da votul!

  • Mai ia o pauză, bolșevic idiot, obeza mahalagioacă n-are șanse să mai prindă niciun mandat, visul frumos s-a terminat, se întoarce la Asociația de Locatari.
    Scroafa sovietică s-a apucat de putlerisme în țara greșită.


  • Rusia a invadat teritoriul României de 12 ori între anii 1735 şi 1944. Există pericolul ca România să fie invadată de Rusia pentru a 13-a oară?
    de: Alexandru Stan, sâmbătă 08 octombrie 2022, 06:00

    După cum ne transmite autorul Nicolae I. Arnautu în cartea sa „12 invazii ruseşti în România” (1996), teritoriul actual al României a fost invadat de Rusia de 12 ori între secolele 18 şi 20. Oficialii dau asigurări că România nu va fi invadată de forţele terestre şi aeriene ale Rusiei datorită statutului de membru NATO, dar mai ales fiindcă ţara are acum la dispoziţie un sistem avansat de apărare în comparaţie cu secolele anterioare, prin urmare este puţin probabil ca Rusia să încerce să invadeze spaţiul românesc pentru a 13-a oară, şi mai ales, în secolul 21.
    Sursa Colaj foto – Wikipedia Commons/ Hepta – digitalcollections-The Vinkhuijzen collection of military uniforms

    Conf. univ. Ion Bucur de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, a declarat într-un curs despre istoria comunismului din statele est şi central europene: „Vouă nu v-ar fi frică de cineva care v-a bătut de 12 ori până acum? Nu v-ar fi frică că ar putea să o facă şi pentru a 13-a oară?”, transmitea Defense România în 2020, cu doi înainte ca Rusia să bombardeze Ucraina.

    Ţarul Alexandru I

    După cum ne transmite Nicolae I. Arnautu în cartea sa 12 invazii ruseşti în România (1996), teritoriul actual al României a fost invadat de Rusia de 12 ori între secolele 18 şi 20. Evenimentele sunt prezentate şi pe articolul despre Istoria Relaţiilor Româno-Ruse de pe site-ul Wikipedia în limba engleză.

    Ţarul Nicolae I

    În 1735 izbucneşte un război ruso-turc. Armatele ruse invadează Moldova. Pacea este semnata la Iasi.
    În 1768, Rusia ajunge la un nou război cu Turcia . Armatele ruse invadează Principatele Române. Ţarina Ecaterina a II-a cea Mare solicită anexarea celor două Principate, sau cel puţin independenţa lor cu intenţia de a le anexa ulterior. Aceste cereri deranjează Austria şi Prusia , care s-au opus planurilor expansioniste ale Rusiei în sudul Europei. Este semnat Tratatul de la Küçük Kaynarca.
    În 1787 izbucneşte un nou război ruso-turc. Rusia traversează pentru a treia oară râul Nistru, graniţa de est a Moldovei. Tratatul de pace de la Iaşi (1792) obligă Turcia să-i cedeze Rusiei teritoriul dintre Bug şi Nistru, cunoscut sub numele de Transnistria.
    În 1806, o nouă confruntare ruso-turcă îi aduce pe ruşi în Principatele Române. În urma slăbirii Imperiului Otoman, Austria şi Rusia se opun în dorinţa lor de a anexa aceste provincii. Rusia a fost nevoită să se retragă dincolo de Nistru. Impactul acestor ocupaţii succesive ale Moldovei şi Ţării Româneşti a fost devastator.

  • Daca,, iubesti ruzzia” mars in piz – dz ma – ti la fratii tai rusii, si nu mai manca kkt toata ziua pe acest site de rusia ta, rusia
    a creat ucraina ,rusia a construit ucraina ,ucraina este teritoriu rusesc. Mars la mama- ta rusia tu de la ora 12: 59 si 1: 32, ia – ti drogurile de la zrlenski si mars ,scoti din sarite Cordunenii.

  • Scroafa bolșevică îl linge în cur pe Putler crezând că acopera nișa de protovani sovietici din România,
    Problema vacii nebune e că tu ești singurul comunist prostovan din România.

  • Votez SOS Romania la toate alegerile . In PE este nevoie de europarlamentarii SOS ,sa se schimbe dictatura de la bruxelles si in Romania trebuie sa castige SOS ,sa intram in democratie si schimbare radicala.

Adauga un comentariu