Local

Senatorul Vasile Toma: Setul de măsuri economice și sociale pe care Guvernul Orban trebuie să le adopte în prima ședință de guvern sunt urgente

Publicat: 16 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Senatorul Vasile Toma Setul de măsuri economice și sociale pe care Guvernul Orban trebuie să le adopte în prima ședință de guvern sunt urgente

Senatorul ieşean Vasile Toma îşi exprima îngrijorarea în contextul infectărilor coronavirus! În această idee, politicianul ieşean tragee un semnal de alarmă şi explică măsurile economice şi sociale pe care Guvernul Orban trebuie să le adopte:

”Setul de măsuri economice și sociale pe care Guvernul Orban trebuie să le adopte în prima ședință de guvern sunt urgente.
Sănătatea românilor și siguranța lor, soluțiile simple pentru problemele cu care se confruntă deja mediul de afaceri românesc nu mai au timp de bâlbele guvernului! Situația este critică. Nu mai este timp de pierdut!

Principalele măsuri propuse de Partidul Social Democrat:
A. măsuri pentru populație:
o Opțiunea suspendării pentru 3 până la 6 luni a plății ratelor bancare.
o Îngheţarea preturilor la utilități – gaze, energie, telefon, TV şi Internet – pe o perioadă de 3 până la 6 luni. Cerem așadar PNL să renunțe la măsura privind liberalizarea preturilor la utilităţi de la 1 iulie, liberalizare care ar conduce la o explozie a prețurilor!
B. Măsuri pentru firme:
o Acordarea unui șomaj tehnic, achitat de stat în proporție de 75%, pe o perioadă determinată,
o Rambursarea TVA și a concediilor medicale restante;
o Amânarea plății CAŞ și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate și stabilirea prin criterii clare a acestor domenii;
o Pentru asigurarea fluxului financiar și a cash flow-ului, este necesară implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobânda fixă și subvenţionata, de 1 miliard de euro.
o Astfel, BNR va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă. Din aceste sume, băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite, cu o dobândă de maximum 3% pe an, în lei, pe o perioadă între 3 ani şi 10 ani, pentru noi investiții și capital de lucru;
o Demararea de urgență a acțiunilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunțat deja că va pune la dispoziție 37 de miliarde de euro.
Sunt doar câteva dintre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia în prima ședință. Nu mai târziu! Fiecare dintre noi trebuie să ne implicăm. Însă este obligația statului român să pună la dispoziția tuturor instrumentele necesare!
Toți românii așteptau ca premierul Orban să anunțe ieri un PLAN DE MĂSURI CONCRETE pentru protejarea cetățenilor și pentru realizarea cât mai repede a testării COVID-19.
Antreprenorii români așteptau ca premierul Orban să anunțe deja MĂSURILE CLARE ȘI CONCRETE ce vor fi adoptate pentru a proteja locurile de muncă și mediul de afaceri românesc.
Toată societatea aștepta ca acest guşa adopte măsuri, nu doar sfaturi despre cum să mergem pe stradă și despre ce ar trebui să facă alții, oricine altcineva mai puțin Guvernul.
Cu siguranță, din vilă cu piscină din Primăverii, lucrurile se văd roz, dar pentru românii normali, pentru angajați și angajatori, pentru cei tineri sau pentru cei în vârstă lucrurile nu sunt așa. Dimpotrivă!
PNL nu a fost în stare să-și voteze nici măcar propriul guvern (doar 40 de parlamentari din cei aprox 100 de parlamentari PNL). PSD a făcut un gest de responsabilitate și a învestit un guvern cu puteri depline, căruia nu i-a dat însă un cec în alb.
NU am votat Guvernul Orban pentru a se relaxa pe malul lacului, ci pentru a lua rapid măsuri ferme, concrete. PNL trebuie să guverneze, nu doar să mimeze. Apucați-vă de muncă! Urgent! Până nu este prea târziu!” explica Vasile Toma.

Adauga un comentariu