Razboi în Ucraina

Serghei Lavrov anunță că Rusia s-a înțeles cu Turcia pentru eliberarea cerealelor din Ucraina

Publicat: 23 iun. 2022
Lavrov a mulțumit Teheranului pentru „înțelegerea absolut corectă” a situației din Ucraina

Rusia a ajuns la o înțelegere cu Turcia pentru a asigura tranzitul navelor cu cereale ucrainene în Marea Neagră, problema fiind reprezentată de refuzul Kievului de a-și curăța propriile porturi de mine, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unui conferințe de presă, după o întâlnire petrecută cu omologul său iranian, Hossein Amir Abdollahian, potrivit agenției ruse Tass.

Lavrov a mulțumit Teheranului pentru „înțelegerea absolut corectă” a situației din Ucraina, susținând că este vorba despre o încercare a Statelor Unite și a aliaților săi de a-și asigura „dominația eternă”. Ministrul a calificat politica Washingtonului în ceea ce privește acordul nuclear iranian drept „absolut inconsecventă” și a dat asigurări că Moscova va încerca să restabilească acest acord.

Despre Ucraina și sancțiuni

Rusia este recunoscătoare Iranului pentru „înțelegerea absolut corectă” a evenimentelor din Ucraina și este convinsă că „majoritatea covârșitoare a țărilor din lume înțeleg foarte bine situația actuală”, a declarat Lavrov. Potrivit acestuia, este vorba despre o încercare a Statelor Unite și a aliaților săi de a-și asigura „o dominație eternă cu drepturi depline”, ceea ce contravine „tendinței de formare a unei ordini mondiale multipolare”.

În plus, ambele părți au condamnat „practica inacceptabilă a sancțiunilor ilegale unilaterale”. După cum a confirmat Abdollahian, Teheranul se opune restricțiilor occidentale împotriva Moscovei.

Despre problema cerealelor

Ministrul rus a subliniat că nu există nicio legătură între operațiunea militară rusă și criza alimentară și a calificat drept „absolut lipsite de scrupule” încercările de a „face din situația cu cerealele ucrainene o tragedie universală”: „Acum este important să îi obligăm pe ucraineni să elibereze navele străine și să nu încercăm să facem din această problemă o manevră care să distragă atenția de la eșecurile și greșelile Occidentului însuși în domeniul politicii internaționale, în domeniul comerțului cu alimente și îngrășăminte”.

Moscova, potrivit lui Lavrov, este gata să garanteze siguranța trecerii navelor cu cereale din Ucraina spre Bosfor: „Avem o înțelegere cu Turcia pe această temă”. În același timp, inițiativa de a organiza un fel de coaliție internațională pentru exportul de cereale are ca unic scop „ingerința în afacerile regiunii Mării Negre sub auspiciile ONU”, a declarat ministrul .

Omologul său iranian a menționat că Teheranul a luat măsuri și nu este îngrijorat de securitatea alimentară în interiorul țării, și a cerut Moscovei și Kievului să înceapă negocierile cât mai curând posibil.
Adauga un comentariu