Prima pagină » National » Serie CIV: Cu siguranță nu știai asta despre cartea de identitate a vehiculului

Serie CIV: Cu siguranță nu știai asta despre cartea de identitate a vehiculului

10 ian. 2022, 10:58,
BZI.ro, în National

Fiecare autovehicul care este înmatriculat în România posedă o carte de identitate cu specificațiile pe care mașina le are. Este eliberat de către R.A.R (Registru Auto Român) și conferă mașinii o posibilitate de identificare unică și simplă prin serie CIV. 

Acest act este dat în urma omologării la condițiile tehnice de siguranța în circulație pe drumurile publice din România, îndeplinește și rolul de certificare autovehiculului că îndeplinește normele legale de protecție a mediului. 

doua persoane care discuta

Cartea de identitate a mașinii atestă dreptul de proprietate a pentru persoana care este menționată în calitate de deținător și se transferă de la un proprietar la altul

Seria CIV: Cartea de identitate a mașinii 

Din anul 2016 seria CIV este eliberată de către R.A.R. într-un nou format. Decizia a fost luată de autorități și implementată legal printr-un Ordin comun al Ministerului Transporturilor, Ministerului Administrației și Internelor și al Ministrului Finanțelor Publice pentru a fi simplificată preluarea de date de către autoritatea de înmatriculare. Seria CIV se găsește pe prima pagină, în partea de jos, dreapta, sub codul de bare. 

Seria CIV servește ca și act de identificare unică, personalizată pentru fiecare autovehicul înregistrat și omologat de către Registrul Auto Român și nu este de confundat cu seria VIN, care provine din engleză și înseamnă „vehicle identification number”. VIN este seria șasiului și este însemnat de către producător pentru a identifica cu ușurință vehicolul. 

imagine serie CIV

Din anul 2016, seria CIV este eliberată de către R.A.R. într-un nou format

Cartea de identitate a mașinii atestă dreptul de proprietate a pentru persoana care este menționată în calitate de deținător și se transferă de la un proprietar la altul, odată cu înstrăinarea vehiculului. În lipsa acestui act de identificare mașina nu se poate radia sau scoate din plata impozitului auto. 

În cazul în care seria CIV se pierde sau deteriorează, trebuie anunțată cea mai apropiată secție de poliție pentru a împiedica falsificarea datelor cu caracter personal, atât ale proprietarului, cât și al mașinii. Pentru a obține un nou certificat trebuie să ne adresăm printr-o cerere scrisă la R.A.R și se va completa de persoana solicitantă, pe proprie răspundere și va fi semnată de un reprezentant R.A.R. Este nevoie de actele ce atestă proprietatea mașinii, ca de exemplu act de vânzare-cumpărare sau facturi, act de reprezentare legală (împuternicire notarială) dacă deţinătorul este persoană fizică sau delegaţie pe proprie răspundere dacă deţinătorul este persoană juridică și actul de identitate. 

Prețul unui certificat de identitate a vehicului este în valoare de 200 de lei și se eliberează de către Registrul Auto Român în conformitate cu legislația în vigoare, norme de de protecție a mediului, folosință conform destinației pentru care a fost proiectat și construit și toate condițiile tehnice referitoare la siguranța circulației pe drumurile publice din România.

imagine serie civ

Fiecare autovehicul care este înmatriculat în România posedă o carte de identitate cu specificațiile pe care mașina le are

Detalii ce apar pe cartea de identitate a vehiculului

Seria CIV este tipărită pe hârtie împotriva falsificării datelor și elemente de protecție suplimentară. Conține patru pagini ce cuprind detalii tehnice despre mașină, date cu caracter personal ale deținătorului și specificații constructive ale vehiculului. 

Pe prima pagină se întâlnesc detalii de tipul număr de înmatriculare, proprietar, data nașterii, adresă, autoritate competentă care efectuează înmatricularea, data înmatriculării și semnătura cu stampilă. Pe a doua pagină întâlnim detalii despre masină precum număr de înmatriculare, culoare, clasă sau caroserie, mase și greutăți, pe a treia pagină aspecte privind numărul de locuri, puterea motorului, trepte de viteză, cai putere, nivelul sonorului la staționare sau volumul de dioxid de carbon eliberat. Pe ultima pagină întâlnim rubrica „Mențiuni” dar și un text prestabilit în limba engleză pentru a traduce paginile anterioare cu referire la seria CIV. 

numere de inmatriculare inregistrate in Bucuresti

Este nevoie de actele ce atestă proprietatea mașinii, ca de exemplu act de vânzare-cumpărare sau facturi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *