Local

Servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani

Publicat: 20 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani
Pentru această categorie de vârstă,  CNAS ( Casa Națională de Asigurări de Sănătate) decontează până la trei consultații pe an

Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani, CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) decontează până la trei consultații pe an, care pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive, pentru evaluarea și monitorizarea stilului de viață, a riscului cardiovascular, tensiune arterială, colesterol, glicemie, boală cronică de rinichi, riscului privind sănătatea mintală, sănătatea reproducerii, riscului de melanom malign.

Servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice

poză laborator
În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator

În cadrul consultațiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază de analize de laborator pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultații preventive de evaluare a riscului individual nu au efectuat aceste investigații.

„Prevenția este calea către o viață sănătoasă și lungă. Să îți iei două-trei ore și pentru o simplă consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu ne doare nimic, nu avem niciun simptom. Cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice, la început, evoluează asimptomatic. Nu uita, prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poate salva viața și totuși nu costă nimic”, a declarat președintele CNAS, dr. Andrei Baciu.

Care sunt investigațiile recomandate

poză laborator
Se subliniază faptul că prevenția este și o investiție importantă pe care o faci nu doar pentru tine, ci și pentru familie

Investigațiile care se recomandă sunt hemoleucogramă completă, glicemie, colesterol seric total, creatinină serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată, PSA (Antigenul specific prostatic) la bărbați, VSH (Viteza de sedimentare a hematiilor), LDL colesterol, TGO (Transaminaza Glutamico-Oxalacetica), TGP (Alaninaminotransferaza), determinarea raportului albumină, creatinină urinară, senologie imagistică la femei (mamografie), examen Babeș Papanicolau la 2 ani pentru femeile simptomatice, TSH la femei (hormonul de stimulare tiroidiana) și FT4 (tiroxina liberă).

Se subliniază faptul că prevenția este și o investiție importantă pe care o faci nu doar pentru tine, ci și pentru familie.

„Peste 80 la sută dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție, în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie”, a mai adăugat Andrei Baciu în legătură cu servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice.

Adauga un comentariu