Serviciul de Telecomunicații Speciale și-a făcut cunoscut punctul de vedere după scandalul declanșat de publicarea, de către Ministerul Sănătății, a unor informații care relevă că multe centre de vaccinare sunt scoase din circuitul public, având regim de funcționare închis.
„Datele publicate pe portalul https://data.gov.ro/ nu au fost extrase din platforma de înscriere și programare la vaccinare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/.
Datele privind vaccinarea efectivă (…) sunt extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), care nu este administrat de instituția noastră, sens în care exced domeniului de competență al STS.
Totodată, vă informăm că portalul https://data.gov.ro/ nu este administrat sau gestionat de STS.
În ceea ce privește platforma națională de programare la vaccinare – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, aceasta este dezvoltată de către STS în baza prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 1031/2020, cu modificările și completările ulterioare, și în acord cu cerințele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)”, precizează Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Sistem paralel de vaccinare, dezvăluit de presă după informațiile publicate de Ministerul Sănătății
Presa centrală a scris că datele publicate de ministerul condus de Vlad Voiculescu pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie dezvăluie un sistem paralel de vaccinare.
Pe lângă centrele oficiale de vaccinare accesibile prin platforma națională pe care se fac programări, mai există de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă: acestea sunt localizate în spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, informațiile respective arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială.
În București, aproape 80% dintre centre nu apar pe platforma RoVaccinare.
Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce restul sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.
Ministru de Interne: Nu e normală publicarea adreselor instituțiilor din sistemul de apărare
Nu este normal să fie publicate listele cu adrese legat de sistemul de apărare, a reacționat ministrul de Interne, Lucian Bode, după publicarea datelor defalcate referitoare la procesul de vaccinare.
„Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada X, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”, a declarat Bode.
El precizează că, din rândul polițiștilor care și-au exprimat intenția de a se vaccina, s-au imunizat peste 50%.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că a trimis Corpul de control la MS pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.