Prima pagină » Informații utile » Sfânta Claudia, calendar ortodox. Cine a fost și când o sărbătorim

Sfânta Claudia, calendar ortodox. Cine a fost și când o sărbătorim

08 iul. 2024, 10:19,
în Informații utile

În tradiția creștină târzie este știută ca Sfânta Procula și este cea de-a doua soție a lui Pilat din Pont. Numele ei nu este menționat în Noul Testament, însă apare în Evanghelia după Matei 27:19. Sfânta Claudia, în calendarul ortodox este sărbătorită, an de an, pe 20 martie.

Sfânta Claudia în calendarul ortodox

Despre această sfântă găsim o singură mențiune, în Vechiul Testament, în Evanghelia după Matei. Conform secvenței, aceasta a trimis o scrisoare către soțul ei, cerându-i să nu-l condamne la moarte pe Iisus.

„Pe când sta Pilat pe scaun la judecată, nevastă-sa a trimis să-i spună: Să n-ai nimic a face cu neprihănitul acesta căci azi am suferit mult în vis din pricina lui”. (Evanghelia după Matei 27:19)

Pilat nu a ascultat avertizările soției, căreia nu-i spune în mod specific pe nume. Numele „Claudia” apare o singură dată în Noul Testament, în a doua epistolă a lui Pavel către Timotei 4:21.

Soția lui Pilat este menționată în apocrifa Evanghelie a lui Nicodim. Numele de „Procula” derivă din versiunea tradusă a textului și ea este prima dată numită „Claudia” în 1619 în cronicile lui Pseudo-Dexter.

În  „Omiliile după Matei” se sugerează faptul că soția lui Pilat a devenit creștină sau a fost convertită la creștinism de către Dumnezeu, trimițându-i un vis de a lui Matei. Mulți teologi din Antichitate și Evul Mediu au împărtășit această teorie.

Ce sărbătorim pe 20 martie

Ziua de 20 martie este motiv de bucurie pentru toate credincioasele care îi poartă numele Sfintei Claudia. Această zi mai amintește și de curajul și dragostea unor tinere care au preferat să moară pentru credința în Dumnezeu. Acestea sunt Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia şi Teodosia, născute în Asia Mică, Turcia actuală.

„Aceste şapte sfinte femei au trăit pe vremea împăratului nelegiuit Maximian. Acesta pornind o prigoană mare împotriva creştinilor, în cetatea Aminsos, au fost aduse în faţa mai marelui cetăţii aceste şapte femei pline de curaj. Şi mărturisind că sunt creştine şi spunând mai marelui cetăţii că este un om crud, lipsit de omenie şi vrăjmaş, mai întâi au fost lovite cu toiege, după ce au fost dezbrăcate; apoi li s-au tăiat sânii cu sabia. După aceasta au fost spânzurate şi li s-au sfâşiat trupurile cu gheare de fier, până când li s-au văzut cele dinăuntru şi în cele din urmă au fost aruncate într-un cuptor cu foc, dându-şi astfel sufletele lor Domnului!”, act martiric, document de peste 1.600 de ani.

După data calendaristică a numelui său, oamenii își sărbătoresc ziua onomastică. Acele zile sunt zile de motiv de bucurie și de împlinire, dar și se mulțumire și de aducere aminte de faptele şi cuvintele Sfântului al cărui nume îl porţi.

„Te rugăm, Dumnezeule a toate, ca puterea Duhului Sfânt să ne facă ascultători în credinţă şi tari în mărturisirea ei, precum le-a învrednicit pe sfintele Claudia și însoțitoarele sale să-şi dea viaţa pentru cuvântul tău şi spre mărturie pentru Isus Cristos. Amin.”

Sfânta Claudia, în calendarul ortodox, este sărbătorită, an de an, pe 20 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024