Prima pagină » Local » Sfat pentru șoferi. Dr. Tudor Ciuhodaru: ”Atenție și la tipul de alcool consumat”
Sfat pentru șoferi. Dr. Tudor Ciuhodaru: ”Atenție și la tipul de alcool consumat”

Sfat pentru șoferi. Dr. Tudor Ciuhodaru: ”Atenție și la tipul de alcool consumat”

02 ian. 2023, 14:48,
în Local

Deși unele persoane cred că se pot trezi repede din starea de ebrietate, acest lucru nu este atât de ușor precum pare. Iată în cât timp pot urca șoferii la volan după ce au consumat alcool.

În teorie, un bărbat tânăr cu o greutate de 70 de kilograme va putea elimina alcoolul din organism astfel:

  • un litru de vin – între 7 ore și 9 ore;
  • o bere – aproximativ 2 ore;
  • 100 de mililitri de lichior – 3 ore și 10 minute
  • 100 de mililitri de tărie – în aproximativ 4 ore și 10 minute

Dr. Tudor Ciuhodaru ne spune în cât timp se pot urca, de fapt, la volan șoferii, după ce au consumat alcool.

”Dacă vorbim strict despre ceea ce înseamnă pericolul consumului de alcool la volan, uitați-vă și dumneavoastră că sunt foarte, foarte multe mituri, mai ales de sărbători.

Șoferii încearcă să evite practic depistarea acestor valori importante ale alcoolemiei, fie spălându-se pe dinți, fie folosind guma de mestecat, mestecând scorțișoară, pătrunjel sau acuzând adesea că ar fi ingerat acid acetic, oțet, sub forma unor salate sau murături sau se pune problema unor medicamente care a conține alcool sau bomboanele care ar conține alcool.

Creșterea alcoolemiei este rapidă. Cam în 20-30 de minute deja este decelat alcoolul după ce l-am băut, în sânge. Dar ea depinde într-adevăr de tipul de alcool, de concentrație, de cât de plină este stomacul, dacă am mâncat sau nu am mâncat, de gradul de hidratare, de motilitatea gastrică sau dacă luăm sau nu luăm medicamente.

Spre deosebire de absorbție, cea de metabolizare este independentă de aceasta și vorbim despre un metabolism făcut în proporție de 90% la nivelul ficatului. Așa că restul 10%, prin plămâni, prin rinichi, prin piele este nesemnificativă. Și țineți cont că organismul poate metaboliza la nivelul ficatului cam 5-10 grame pe oră. Asta înseamnă o scădere a alcoolemiei cu 10-25 de miligrame pe decilitru.

Alcoolemia va dispărea complet după cel puțin 6-7 ore. Mai țineți cont că și nivelurile alcoolemiei depind inclusiv de volumul corporal sau de activitatea enzimatică. Atenție la tipul de alcool pe care l-ați băut și nu vă urcați niciodată la volan după ce ați consumat alcool, pentru că se întâmplă foarte multe tragedii”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025