Prima pagină » Magazin » Sfatul specialistului. Informații utile despre certificatul energetic

Sfatul specialistului. Informații utile despre certificatul energetic

01 iun. 2020, 08:05,
în Magazin

Vă prezentăm în continuare o serie de informații utile pentru acei proprietari de clădiri sau apartamente  care au nevoie de un certificat energetic pentru a-și închiria sau vinde proprietatea, precum și pentru recepționarea imobilelor noi sau pentru renovări majore.

De asemenea, clădirile vizitate frecvent de public au nevoie de acest act, care trebuie afișat la loc vizibil.

Date suplimentare puteți obține accesând site-ul TopCertificat.ro aparținând companiei Reflex Architecture SRL București.

În cazul în care acest document legal lipsește la vânzarea proprietății, contractul este supus nulității relative (conform Codului civil).

Procesul verbal de recepție finală pentru clădirile care se construiesc este nul de drept fără copia după certificatul de performanță energetică.

Ce este un certificat energetic?

Certificatele energetice sunt documente cu caracter tehnic, informativ, elaborate pe baza unei metodologii de calcul, care indică performanța energetică a clădirii sau unității de clădire (părții de clădire, apartamentului).

Valabilitatea certificatului de performanță energetică

Certificatele energetice sunt valabile timp de 10 ani, cu excepția cazului în care eficiența energetică a construcției se modifică datorită unor renovări majore. 

De exemplu, prin ,,îmbunătăţiri” se înţeleg următoarele: schimbarea centralelor termice cu unele mai noi si mai eficiente, inlocuirea geamurilor cu unele de actualitate sau inlocuirea caloriferelor etc. 

Este chiar indicat ca persoanele ce aduc îmbunătățiri imobilelor pe care le dețin să ceară o reevaluare a acestora, pentru că atunci când decid să vândă ori să închirieze proprietatea pot să obțină prețuri multmai bune.

Pentru ce tipuri de clădiri este obligatoriu un certificat energetic? 

Un alt element esențial care trebuie menționat în legătură cu certificatele de performanță energetică este acela ca ele trebuie obținute pentru o gamă largă de clădiri, începând de la restaurante, hoteluri, moteluri, apartamente, case/vile și până la clădiri în care se desfășoară activități cu publicul larg, așa cum sunt spitalele, școlile sau alte tipuri de instituții publice etc.

Mai mult, în cadrul imobilelor din vizitate frecvent de public este obligatoriu ca aceste documente să fie afișate la loc vizibil.

Cât despre lăcașurile de cult (bisericile, mănăstirile, alte imobile cu caracter religios), clădirile cu valoare istorică și imobilele care sunt folosite pentru o perioadă limitată (cel mult 2 ani) nu trebuie să aibă un astfel de document.

Pentru ca solicitanții acestui act să îl obțină rapid și fără probleme, e bine să ia în considerare și aceste sfaturi și informații.

Lipsa lui în anumite situații poate produce probleme pe care nu credem că un proprietar de imobil le dorește, mai ales ținând cont de prețul obținerii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`