Actualitate

Și el fuga și ea fuga… -pamflet-

Publicat: 19 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Și el fuga și ea fuga... -pamflet-

Ne amintim cu toții celebrele Amintiri din copilărie ale marelui Ion Creangă, cu episodul în care povestește cum a fost la furat cireșe și cum a dat el cânepa toată, palancă la pământ, împreună cu mătușa Mărioara. După aproape două secole, iată, asistăm la un remake al acelei pățanii, numai că toate sunt cam anapoda. În rolul lui Nică al lui Ștefan a Petrei este președintele în funcție, în loc de mătușa Mărioara o avem pe doamna Dăncilă, în loc de cireșe sunt speranțele noastre de mai bine iar în loc de cânepă, decorul acesta kafkian conține, pe ici pe colo, câteva palide tresăriri de orgoliu electoral.

În traducere liberă, nenea Klaus a venit la Cotroceni ca să cărăbănească în sân speranțele noastre de mai bine, crude, coapte, cum se găsesc! Ghinion, nu-i așa? Mătușa Viorica l-a prins la furat speranțe și-l fugărește cu cociorva prin câmpul electoral, doar doar i-o arde una la spinare! Pișicherul de neamț a simțit pericolul și fuge mâncând pământul. Vorba povestitorului, și el fuga și ea fuga și el fuga și ea fuga… Lămuririle prezentate de el și de gașca de campanie sunt de tot râsul. Cică nu stă să-l prindă mătușa Viorica fiindcă n-are ce discuta cu ea. Păi nici ea n-are ce discuta cu tine măi băiatule, ea te fugărește ca să te bată, n-ai priceput?

Aici, la porțile Orientului, apetența amărăștenilor pentru spectacol este maximă iar circul la care asistăm este unul de tot râsul. Nene Klaus, când obosești de atâta fugă, aruncă-ți ochii ăia albaștri pe ziarele din țara limbii tale materne (să ne fie iertată licența). Der Spiegel și Deutsche Welle, cele mai importante gazete germane, dau cu tine de pământ și spun că, din păcate, s-ar putea să mai iei un mandat. Iată ce spun cei de la Detsche Welle: ”Ori, de pildă, mai grav, repetatele şanse nejustificate acordate de Iohannis partidului-stat, ca vârf de lance al unei cleptocraţii pesediste dezlănţuite în contra statului de drept şi a instituţiilor sale, între care şi preşedinţia. Pe care PSD a anemiat-o, cu complicitatea CCR şi a noncombatului prezidenţial în aşa un hal, încât nu e clar pentru ce mai e nevoie ca preşedintele să fie ales direct de popor, spre a se bucura de maximă legitimitate”.

Cât despre Der Spiegel, editorialistul Keno Verseck, este și mai dur: ”Acum, la finalul primului mandat, mulți dintre susținătorii săi sunt dezamăgiți. Iohannis nu a îndeplinit nici una dintre promisiunile sale electorale. Totuși, în lipsa alternativelor, politicianul în vârstă de 60 de ani, probabil va fi reales președinte”.

Ei, cum e nene Klaus? Nimeni nu-i profet în țara lui, așa-i? Mai bine stai și tu o tură să te cotonogească Viorica, dai poporului oleacă de circ și gata. Oricum, acolo sus, în cireș, cineva te iubește! În lipsă de altceva…

Dănuț Degeratu

Adauga un comentariu