Local

Silviu Macovei: „Lupta premierului Orban cu alocațiile copiilor“

Publicat: 18 feb. 2020

Deputatul ieșean Silviu Macovei este din nou nemulțumit de modul în care guvernul liberal, acum funcționând în interimat, se raportează la alocația de stat pentru creșterea copiilor.

Parlamentarul îi acuză pe premierul Ludovic Orban și pe ministrul finanțelor Florin Cîțu că se raportează la alocații „extrem de cinic și doar din punct de vedere financiar-contabil”.

Silviu Macovei spune că „premierul ne tot spune că nu sunt bani pentru alocații, însă ceea ce nu ia în considerare este faptul că acești bani nu sunt un cadou sau un act de caritate, ci niște sume necesare pentru copiii din România. Este suficient să vorbim despre abandonul școlar în țara noastră și aflăm că este cel mai mare din Uniunea Europeană! Foarte mulți părinți, mai ales din mediul rural, aleg să îi țină pe copii acasă pentru a munci în gospodărie fiindcă școala este prea scumpă, deși este gratuită!”.

În contextul în care guvernul intenționează să transforme alocațiile în vouchere, Silviu Macovei se arată foarte circumspect față de bunele intenții ale liberalilor. „În septembrie 2018 parlamentarii PNL au depus un proiect de lege care prevedea mărirea alocațiilor și strigau că PSD nu vrea să mărească sumele. Acum, când sunt la guvernare, refuză să dea alocațiile pe care noi, parlamentarii, le-am mărit pentru a ajunge la un nivel apropiat de cel din UE. Este incredibil! Eu am venit cu o inițiativă legislativă încă din luna iunie 2018 prin care propuneam ca alocația să nu poată fi folosită pentru achiziționarea de tutun, alcool sau cafea. Consider că alocația este doar pentru copii, nu pentru a alimenta viciile părinților. Acea inițiativă, însă, nu a fost integrată rapid de către fosta conducere a PSD fiindcă se dorea o reformă substanțială a sistemului alocațiilor pentru copii”, explică deputatul ieșean.

Reamintim că în vara anului 2018, inițiativa deputatului Macovei de a interzice utilizarea alocațiilor pentru cumpărarea de alcool, tutun și cafea a fost primită cu interes de opinia publică, însă dinamica parlamentară a făcut ca această inițiativă să fie trecută în plan secund. „Cred în continuare că este nevoie de această limitare a utilizării alocației copiilor strict pentru interesul creșterii și dezvoltării lor și voi continua să mă bat pentru această idee a mea! Acum însă, mi-e teamă că, din nou, guvernul liberal (și așa interimar) va duce în derizoriu o astfel de nobilă inițiativă fiindcă au demonstrat că și-au făcut un obicei din a ocoli dezbaterea parlamentară și, în plus, nici nu vor să le dea copiilor alocațiile conform legilor în vigoare”, a spus parlamentarul Silviu Macovei.

Adauga un comentariu